Възбудената политическа активност по адрес на Закона за хазарта -

...
Възбудената политическа активност по адрес на Закона за хазарта -
Коментари Харесай

Културата си иска парите от хазарта

Възбудената политическа интензивност по адрес на Закона за хазарта - първо Валери Симеонов изиска той да бъде спрян на всички места, с изключение на в петзвездните хотели и курорти, а ден по-късно ГЕРБ отвърна на удара с предложение за Държавна организация по хазарта и други нововъведения, се отрази и на културния бранш. Много необятен кръг самостоятелни създатели у нас - от региона на кино, спектакъл, танц, музика и мн. други, подписа и изпрати открито писмо, в което упорства за 10-те % отчисления от приходите от хазарта, планувани за фонд " Култура ". 

Според импортирания от ГЕРБ законопроект от 5 юни се планува да бъдат анулирани няколко текста в Закона за
хазарта и Закона за меценатството, които са в поддръжка на културния бранш, само че не са прилагани до този миг.

Става дума за неработещ член от Закона за
хазарта, приет през 2014 година, който планува отчисления от онлайн и офлайн такси за Министерство на културата. Поради липса на основан подзаконов механизъм за приложението му обаче той по този начин и не влиза в деяние за шест години, заради което в новия законопроект е безмълвно анулиран. 

В същото време в програмата за ръководство на държавното управление на Република България за 2017-2021 година е записано: 
" Цел 134: Реално осъществяване на плануваното в Закона за
хазарта отчисление от 10% за Националния фонд " Култура ".
Мярка 512: Разработване на планове на ЗИД на Закона за
хазарта и ЗИД на Закона за протекция и развиване на културата.
Мярка 513: Одобряване от Министерски съвет на ЗИД на Закона за
хазарта и ЗИД на Закона за протекция и развиване на културата.
Мярка 514: Промяна на законовата уредба, в това число образуването на приходите и финансирането на дейностите на Национален фонд " Култура ", в съответствие с общите правила на обществените финанси. Това напомня Диана Андреева-Попйорданова, шеф на Обсерваторията на стопанска система на културата и един от основателите на писмото.

С новите законодателни оферти се предлага отпадане на още една алтернатива за финансиране на културата посредством доходи от
залагания, чрез промени в Закона за меценатството.

Културните дейци напомнят, че механизмът за поддръжка на културния бранш посредством приходите от
хазарта е необятно публикуван в Европа модел. " Арт лотарията и отчисленията от хазарта представляват дълготраен сполучлив финансов механизъм за в допълнение финансиране на културния бранш в страните от Европейския съюз. Осигуряват резистентност на културните политики и участниците в културните процеси. В условията на рецесия, каквато всъщност е актуалната световна пандемия – служат като допълващ източник или самобитен буфер за финансиране на културните действия ", се споделя още в писмото, адресирано до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов, министъра на културата Боил Банов и ръководителя на комисията по просвета и медии Вежди Рашидов.

Сред подписалите са Съюзът на българските кино дейци посредством своя ръководител Милко Лазаров, както и представители на Българска асоциация на режисьорите, Асоциация на филмовите продуценти, Фондация „ ЕДНО за просвета и изкуства, Дерида денс център, " София филм фест ", " Брас асоциация ", Театър " Корсар ", фондация " Йордан Камджалов " и мн. др. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР