Въз основа на доминиращата циркулация през лятото, както и прогнозите

...
Въз основа на доминиращата циркулация през лятото, както и прогнозите
Коментари Харесай

СИНОПТИЦИ ОТ САЩ ЗА БЪЛГАРИЯ: Историческо ще е! За първи път ще има такива аномалии, температурите ще са...

Въз основа на преобладаващата циркулация през лятото, както и прогнозите на метеосайтовете, може да се чака, че зимата, която следва, ще бъде мека.

По настоящата сезонна прогноза на американската Агенция по океаните и климата (NOAA) - CPC за региона на Балканите се чака приблизително за зимния сезон температурата да бъде с към 2 градуса над тази от интервала 1999-2010. Това прави общо над 3 градуса по-топло от климатичната норма за края на предишния век. На сезонна база това е голяма особеност и даже частичната реализация на сюжета на НОАА значи много мека зима у нас.

Според NOAA зимата у нас ще бъде и доста по-суха от нормалното, предава Канал 3.

Вероятностната прогноза на английската метеоцентрала UKMET е в синхрон и чертае висока възможност за суха зима, като вероятността за мек сезон е сред 50 и 60 на 100, а останалите два разновидността - за естествена или студена зима, са посочени с към 20 на 100 възможност от консервативните английски климатолози.

Тяхната прогноза е скъпа, тъй като на фона на миналогодишните прогнози за мека зима, които се провалиха като цяло, само те през втората половина на есента усетиха смяната на тренда и последните им прогнози преди зимата усилиха вероятността за поднормена зима.

Много мека зима чака и японската JAMSTEC, както и всички останали централи с налични налични дълготрайни прогнози, на които е ненужно да се стопираме в детайли - плануваните аномалии доближават и 5-6 градуса над норма.

От 2012 година насам прогнозите са най-вече за мека зима и от последните 5 зими единствено една не беше мека - последната 2016/2017.

Почти от началото на предходната есен, преди към година, до втората половина на тази пролет, преобладаващата циркулация над нашата част на континента бе от север, северозапад или североизток.

Имаше и по-кратки и по-дълги интервали с краткотрайни спирания, само че този вид преобладаваща антициклонална циркулация докара до студената зима (макар не рекордно студена каквато беше 2012), увенчана с два поредни поднормени месеци, декември и януари - за пръв път от тъкмо 4 години насам.

След началото на лятото циркулацията се промени генерално: над Северозападна Европа се откри трайна циклонална област, която съвсем без спиране, в това число и сега, обуслaвя директно времето над огромна част от Западна и Централна Европа и индиректно - у нас.

У нас от края на юни насам идват размити в друга степен студени фронтове (включително вчерашният), които прекъсват серията от по 7-10 горещи дни с 1-2 по-хладни такива.

При сходна циркулация през зимата у нас сняг би валял единствено в планините, а в низините незадоволително студеният океански въздух не би съумял да докара освен това от влажен сняг, не и без помощта на сериозна арктична инжекция от север или североизток.

Според мнозина английски метеоблогъри след сходно лято има извънредно явен сигнал, че зимата над Британските острови ще бъде бурна, ветровита и доминирана от циклонални полета.

За нас това значи, че с над 90 на 100 възможност ни чака мека зима, тъй като ще бъдем най-често в далечните югоизточни периферии на мощните атлантически циклони, с преобладаващи западни ветрове и по-редки северозападни къси "включвания ", само че и запад-югозападни топли потоци по Азорските гребени.

Това значи и най-вече суха зима, тъй като вероятно образувалите се средиземноморски циклони или ще минават бързо, или постоянно - северозападно от страната ни, без съществено зареждане с арктически мраз - отсам е и корелацията с прогнозата на американския център.

Аналогиите на зимни сезони, последвали този дълготраен вид лятна циркулация над Британските острови, са зимите на 1960/1961, 1970/1971, 1992/1993, 1993/1994, 2006/2007, 2010/2011 и 2014/2015. Има и по-стари, само че в епохата на бързо затоплящ се климат те са безсмислени.

Почти всички те са или доста меки, или меки и у нас, а подчертаната е най-меката зима за последните 100-150 години за доста региони на страната. Към несигурните фактори в интерес на сходна прогноза може да причислим и ненадейно повишената слънчева интензивност, множеството съществени климатолози не одобряват сигурната корелация сред нея и вида циркулация в идващите месеци.

С доста по-голяма възможност от която и да е от последните 5 години по това време (от които 5 прогнози 4 се сбъднаха, което е отличен резултат), може да се направи прогноза: Очаква ни мека или доста мека зима.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР