Въвеждането на цифрово евро е възможност, която Европейската централна банка

...
Въвеждането на цифрово евро е възможност, която Европейската централна банка
Коментари Харесай

Ще има ли цифрово евро? ЕЦБ вижда няколко плюса засега

Въвеждането на цифрово евро е опция, която Европейската централна банка се е заела да изследва. Резултати от изследването се чака да има през октомври 2023 година, а решение за построяването на цифрова валута – чак по-късно. Към днешна дата, до момента в който анализите към момента текат, са налице най-малко няколко преимущества, счита финландецът Оли Рен, член на УС на ЕЦБ.

В тирада в Калифорнийския университет той изброи няколко от тях, да вземем за пример: разширение на наличността на парите на централната банка, улеснение на трансграничните заплащания, включване на заплащания сред елементарните хора, а освен междубанкови преводи, както и обезпечаване на цифрова парична котва.

Цифровото евро ще даде на хората спомагателен избор за това по какъв начин да заплащат и ще направи това по-лесно във все по-дигиталната стопанска система “, сподели Рен, представен от Reuters.

Според него съществуващите частни криптоактиви имат „ структурни “ ограничавания, свързани с техните нестабилни цени и уязвимостта им към хакерски атаки. За сметка на това, счита Рен, цифрова форма на пари от централната банка е доста по-безопасна.

Тя може да усъвършенства стабилността посредством обезпечаване на безпристрастен приближен пласт за сетълмент в бъдещата финансова система. “

Същата позиция наскоро изрази зам.-председателят на Федералния запас Лаел Брейнард. Фед към този момент завърши четиримесечен интервал на социална консултация за търсене на отзиви по отношение на концепцията за въвеждане на цифров $. Председателят Джером Пауъл се изрече в поддръжка на концепцията.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР