Въвеждането на тол системата и електронната винетка се одобрява от

...
Въвеждането на тол системата и електронната винетка се одобрява от
Коментари Харесай

Въвеждането на тол системата се одобрявало от 61% от българите

Въвеждането на тол системата и електронната винетка се утвърждава от 61% от българите, близо 31 на 100 не могат да преценяват, а 8.1% са срещу, демонстрира Национално представително изследване на публичното мнение, извършено от Exacta Research Group. Изследването е обхванало 1500 души в 98 обитаеми места и извършено през февруари и март, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Според 69.7% от запитаните по-справедливо е тежкотоварните камиони да заплащат за изминато разстояние вместо на база време за прекосяване, както е сега. Почти 57 на 100 от хората считат, че по този начин пътните произшествия ще намалеят, тъй като водачите на тирове няма да са принудени да бързат.

Най-голям % от запитаните – 81,6%, споделят тезата, че транспортните средства, които амортизират повече пътната настилка, би трябвало да заплащат по-високи такси. Сега по данни на Агенция " Пътна инфраструктура " през 2017 година са продадени 7,5 млн. винетни стикери, което е с 736 147 повече от 2016 година Реализираните доходи са 352 млн. лева или с 25 млн. повече от 2016 година

От тях приходите от продажба на винетки за леки коли са близо 249 млн. лева, а 103 млн. лева са от продажбата на винетки за ТИР. " В момента да вземем за пример един товарен камион може да премине през страната единствено за 23 лева – това е цената на винетката за едно денонощие. За съпоставяне в Сърбия толкоз се заплаща единствено по новия сектор от автомагистралата от Ниш до Пирот ", се споделя в известието.

Договорът за въвеждане на тол системата беше подписан от Агенция " Пътна инфраструктура " с интернационалния консорциум " КАПШ трафик солюшънс " на 15 януари 2018 година Очаква се системата да стартира да носи доходи през 2019 година По предварителни калкулации те ще бъдат минимум три пъти по-големи от сегашните и ще са към 1 милиарда лева годишно.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР