Въвеждането на електронните рецептурни книжки е голямо облекчение за пациентите.

...
Въвеждането на електронните рецептурни книжки е голямо облекчение за пациентите.
Коментари Харесай

Шефът на пловдивските джипита д-р Костадин Сотиров: Електрон...

Въвеждането на електронните рецептурни книжки е огромно облекчение за пациентите. Това регистрира доктор Костадин Сотиров, ръководител на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив. Той дефинира стъпката с отпадането на физическите книжки като огромен триумф за здравната ни система.

Преди нововъведението административното оформяне на хартиената документи е било причина за разкарване на пациентите и даже е забавяло назначението на терапия. Пред „ Марица “ доктор Сотиров изясни, че до неотдавна процесът изискваше след диагностициране на проблем пациентът да излезе от кабинета на лекаря, с цел да си купи рецептурна брошура. След това той се връщаше още веднъж при експерта, който да я попълни, и най-после се отправяше към Здравната каса, където да изчака на опашки и да му слагат легализация.

Чак тогава лекарят можеше да пристъпи към издаване на рецепта

В момента цялата сага обаче е в историята и доктор Сотиров с облекчение установи, че цифровата система му дава опция да назначи неотложно лекуване на нуждаещите се, без те да обикалят кабинети и институции.

От друга страна пък, софтуерът не е просто облекчение за осъществяването на работния развой, а усилва степента на сигурност, като ревизира правата на лекаря и регистрира на кого се издава рецептата, прецизира доктор Сотиров. В същото време няма риск за здравето на пациентите, защото тяхното обвързване да се явяват на обзор при лекаря, когато последният изписва медикаментите, не се анулира.

Д-р Сотиров прецизира, че джипитата работят с 13 типа софтуери, като стратегиите са комплицирани за работа и по тази причина се изисква те да бъдат интегрирани. Не е изключена появяването на бъгове, само че към този момент въведението на електронните рецептурни книжки показва триумф.

Относно другата огромна стъпка в е-здравеопазването - приложението за потвърждаване на употребените здравни услуги, което НЗОК пусна за приложимост преди дни, доктор Сотиров споделя, че не ​се употребява всеобщо все още. „ От него има смисъл, когато става въпрос за скъпите здравни разходи ​- клинични пътеки, медицински произведения и медикаменти на висока стойност. Излишно е обаче да ни уведомяват за медикаменти, за които Касата реимбурсира 50 стотинки “, разяснява лекарят. В момента

приложението дава доста паразитна информация и отблъсква пациентите,

защото при някои боледували то непрекъснато ще им призвънява за всяко проучване, посещаване при доктор, закупуване на медикаменти.

Ваксинацията пък върви неенергично, изключително при групата на децата. При доктор Сотиров е имало записани двама възпитаници, чиито родители след това са се разубедили и не са провели имунизация против коронавирус. Аналогично стои обстановката и при останалите лекари. Единици могат да се похвалят, че са ваксинирали едно или две деца най-вече, обобщава доктор Сотиров. Той продължава да беседва с родители и деца, като споделя, че би трябвало да се остави време за размисъл, без да се оказва напън. Последното би имало отрицателен резултат, уверен е шефът на пловдивските джипита.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР