Въвеждане на уикенд винетка, която да важи от 12 часа

...
Въвеждане на уикенд винетка, която да важи от 12 часа
Коментари Харесай

С промени в закон се въвежда уикенд винетка

Въвеждане на уикенд винетка, която да важи от 12 часа в петък до среднощ в неделя, е една от новостите, планувани в промени и допълнения на Закона за пътищата. Текстовете, готови от депутати от ГЕРБ, са импортирани през днешния ден.

Промените дават законовата рамка, която да разреши за прилагане на пътищата в страната да се заплаща на база изминато разстояние - за рейсовете и камионите, и време за прилагане за леките и лекотоварните коли с обща маса до 3.5 тона.

Предложенията плануват електронните винетки да са с годност една година, три месеца, месец, седмица и уикенд, като те ще могат да се валидират и след датата на закупуване. От тях все още не съществува само тази за петък, събота и неделя. От предлагането наподобява, че е отпаднала концепцията да има и дневна винетка за леките коли.

Цените не са посочени, като те би трябвало да се дефинира от Министерския съвет. Кабинетът ще реши и кои пътища да бъдат платени.

Къде ще се заплащат

Предвидено е електронните винетки, както и пътните такси за изминато разстояние, да могат да се заплащат по електронен път, с банкови карти, с карти за гориво, както и в брой в избрани пунктове. При тол таксата е планувано тя да зависи от екологичната категория на транспортното средство.

Сред текстовете е записано, че купените след 16 август тази година винетки за товарни коли, рейсове и всички транспортни средства над 3.5 тона ще важат до август 2019 година. Това евентуално допуска, че дотогава новият метод за заплащане на пътуването към този момент ще е въведен.

За винетките за леки коли е записано, че от 1 септмври тази година те би трябвало да бъдат валидирани до 30 дни след закупуването им.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР