Въвеждане на иновативен начин на електронна идентификация с мобилен телефон,

...
Въвеждане на иновативен начин на електронна идентификация с мобилен телефон,
Коментари Харесай

Край на опашките в КАТ и 70% по-малко бумащина в администрацията

Въвеждане на новаторски метод на електронна идентификация с мобилен телефон, отпадане на остарели документи като синия ваучър , улеснение на регистрацията на коли, а в по-дългосрочен проект със 70% по-малко административна тежест за бизнеса и жителите.

Това са измежду най-важните задания на служебното държавно управление в областта на електронното ръководство. Те бяха показани от министъра на електронното ръководство Божидар Божанов на брифинг в постройката на Държавната организация за електронно ръководство, на чиято основа ще бъде структурирано министерството.

Няколко са главните ограничения, по които ще работи новата администрация в най-спешен порядък. Първата от тях е въвеждането на съвременна система за електронна идентификация.

" В момента тази система е забила. Първо ще изградим една система за електронна идентификация посредством мобилни телефони, с цел да не разчитаме в началото на персоналните карти. А по отношение на персоналните карти, то те би трябвало да са с чип по този начин или другояче - планува го инструкция на Европейски Съюз, даже все още закъсняваме с това ", сподели Божанов.

Друг главен приоритет в кратковременен проект е отпадането на редица удостоверения, които все още се изискват от институциите. Чрез смяна в наредбите бюрократите ще си набират сами сходни книжа - като уверение за персонални отговорности, за фамилно състояние и други
 КАТ погва погрешно пресичащите пешеходци
КАТ погва погрешно пресичащите пешеходци

От през днешния ден стартира втората част на акция " Зима "

Отпадат и " анахронизми ", по думите на министъра, като печати, синият ваучър към СУМПС, стикерите на предното стъкло на колите и " всевъзможни други хартийки ".

Добра вест и за всички водачи - ще бъде доста облекчена процедурата по регистрация на автомобил. " Няма да има потребност да губим половин или през целия ден - всичко ще става онлайн, резервираме си част и напряко отиваме на така наречен " канали " в КАТ ", изясни Божанов.

В по-дългосрочен проект новото ведомство си слага амбициозна цел - да понижи с 70% административната тежест за жителите и бизнеса, т.е. със 70% по-малко документи да бъдат изисквани на хартия и със 70% да бъде редуцирано не всеки път изключително приятното ни другарство с служителите на гише.

" Смятам, че това може да се осъществя в границите на един мандат, даже и по-рано. Тук е значимо обаче да създадем по този начин, че да не прибавяме нови такива административни тежести ", отговори на въпрос на News.bg министърът на електронното ръководство.

Освен това се планува още основаване на единни системи във всички институции, възстановяване на регистрите и контрола. Има упоритост и за отпадане на хартиените трудови книжки, електронно изваждане на строителни позволения и други

Иначе към този момент, въпреки и да има министър, министерство няма. Такова се чака да бъде основано въз основа на Държавната организация за електронно ръководство и да се обитава в постройката й. Щабът обаче, увери Божанов, няма да бъде раздуван.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР