Въвеждане на четвърти етап на класиране за прием в гимназиите

...
Въвеждане на четвърти етап на класиране за прием в гимназиите
Коментари Харесай

МОН въвежда четвърти етап при класирането за гимназиите

Въвеждане на четвърти стадий на класиране за банкет в гимназиите след 7 клас - това е една от измененията, които предлага просветното министерство в наредбата за организация на дейностите в учебното обучение. Сред другите са учениците, не явили се на националното външно оценяване, тъй като са в болница или заради карантина, да могат при кандидатстване да използват резултатите си от регионален или народен кръг на олимпиадите по български или математика и други

В момента за седмокласниците има три стадия на класиране за гимназиите, вход за които са резултатите им от НВО. Добавянето на четвърти стадий на класиране значи, че те към този момент ще могат да подреждат желанията си в първи, трети и в четвърти стадий (във втори стадий на класиране те подават заявление, като не трансформират и не пренареждат желанията си).

В в този момент настоящата разпоредба и в трите стадия на класиране се дава опция на възпитаници, записани в учебно заведение в една област, да аплайват за училище/а на територията на други области. " В досегашните стадии на класиране не се допускаше статуса на " записан "  ученик, признат в една област, да се пресъздава в друга област. По този метод един възпитаник можеше да блокира няколко свободни места в няколко области и в това време да е записан в учебно заведение в поредна област ", показват от МОН и изясняват, че с промените се преодолява този проблем, като за присъединяване в трети и в четвърти стадий на класиране ще се позволяват единствено възпитаници, които не са записани в нито едно учебно заведение в страната или които не са кандидатствали досега. Информационната система за изпити и банкет ще има функционалност, която да не разрешава подаването на заявки за кандидатстване, в случай че ученикът е със статус " записан "  в учебно заведение в страната на място от държавния план-прием.

" Въвеждането на четвърти стадий на класиране оптимално щ е понижи броя на неприетите и незаписани след трети стадий на класиране възпитаници и ще сътвори условия за по-малко закрити паралелки, респективно - за понижаване на административната тежест в учебните заведения, районните ръководства на образованието и МОН ", стимулират се още от ведомството. В интервала от оповестяването на свободните места след записване на учениците, класирани на трети стадий, до стартирането на подаването на заявки за присъединяване в четвърти стадий, учениците ще освобождават места по държавен план-прием, които не се афишират. С въвеждането на четвърти стадий на класиране тези места ще бъдат заети съгласно бала на учениците и декларираните им стремежи.

Остава опцията по решение на началника на РУО и след разбор на приема, когато след четвъртия стадий на класиране записаните в някоя паралелка са под норматива за най-малък брой възпитаници, по изключение държавният банкет да продължи до 11 септември, в случай че има възпитаници, които не са признати. Този стадий ще се провежда от приемащите учебни заведения. За да се избегне безпринципно приемане и пренасяне от едно учебно заведение в друго, МОН предлага да се конкретизира изискването за класиране, кат о вместо " по избрани критерии съгласно типа на образованието и на спецификите на образованието "  то се заменя със " съгласно бала на ученика по низходящ ред ". По този метод се резервира правилото на състезателност съгласно бала на ученика, въз основа на който се прави класирането във всички стадии от приема, споделят от ведомството.

 

ВТОРИ ШАНС - САМО ЗА ОТЛИЧНИЦИТЕ

Учениците, които не могат да се явят на НВО, тъй като са в болница или заради карантина, ще могат да употребяват резултатите си от регионален или народен кръг на олимпиадите по български език и литература и/или математика от календара на МОН, извършени в годината на кандидатстване. За балообразуването ще се употребява по-високият резултат от олимпиадата по съответния предмет, изразен в точки като % от оптималния брой точки. В тези случаи родителите ще подават заявление до началника на РУО с приложени документи, които удостоверяват престоя в болница или карантината. От мярката обаче ще могат да се възползват единствено децата, които са взели участие в олимпиади и са стигнали най-малко до регионален кръг, т.е. отличниците.

 

СПЕЦИАЛНО

Промяна има и за учениците, обучавани в 7 клас в профилирани учебни заведения, които в свидетелството за главно обучение нямат оценка по някои от балообразуващите образователни предмети. В тези случаи измененията дават опция регионалната комисия за приемане на възпитаници в седми клас да може да дефинира съответните образователни предмети от профилираната подготовка, които да вземат участие в балообразуването не тези възпитаници.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР