Във вторник руският президент Владимир Путин прие в Кремъл генералния

...
Във вторник руският президент Владимир Путин прие в Кремъл генералния
Коментари Харесай

Ходът на Москва за Донбас се основава на прецедента Косово: Путин пред шефа на ООН

Във вторник съветският президент Владимир Путин одобри в Кремъл генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш за диалози, отдадени на украинската рецесия. Двамата разискаха обстановката на място, като Путин изясни на ръководителя на Организация на обединените нации аргументите, заради които Русия стартира военната си атака против прилежащата страна в края на февруари.

Путин съобщи пред Гутериш, че ходът на Москва да признае отцепническите републики Донецк и Луганск се основава на прецедента в Косово, основан от подсилен от Организация на обединените нации съд. Републиките породиха, откакто жителите на източната част на Украйна отхвърлиха подкрепяния от Запада Майдан от 2014 година, изясни той.

 

Путин добави, че след преврата държавното управление в Киев е избрало военно решение, което е довело до осемгодишното опълчване в Донбас.

" Много добре си припомням решението на Международния съд, в което се споделя, че при практикуване на правото на самоопределяне територията на която и да е страна не е длъжна да се обръща към централните управляващи на страната с молба за позволение да разгласи своя суверенитет ", сподели Путин.

Гутериш посочи, че самата Организация на обединените нации към момента не признава Косово като самостоятелна единица, а го преглежда като част от Сърбия. Путин обаче възрази, че юридическият казус към момента съществува, защото Косово е получило необятно самопризнание на Запад.

 

 

" Толкова доста страни по света, в това число нашите съперници на Запад, направиха това във връзка с Косово. Косово е прието от доста страни - това е реалност - от доста западни страни то е прието като самостоятелна страна. Направихме същото и във връзка с републиките в Донбас ", сподели Путин и добави, че след това републиките са поискали от Москва военна помощ, която Русия е предоставила в цялостно сходство с Устава на Организация на обединените нации.

 

 

Освен че разискаха интернационалното право и правното съображение за съветската военна интервенция, Путин и Гутериш приказваха и за филантропичната обстановка на място в Украйна. Ръководителят на Организация на обединените нации съобщи, че организацията и Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) са подготвени да окажат помощ за евакуирането на цивилни, за които се твърди, че са в капан дружно с украинските бойци в обсадения стоманодобивен цех " Азовстал " в град Мариупол.

" Това ще бъде интервенция за изтегляне на цивилни жители от централата. Русия неведнъж е упреквана, че евакуацията не е била осъществена. От друга страна, Русия разгласи основаването на [хуманитарни] коридори, които обаче не се употребяват ", съобщи Гутериш.

Президентът на Русия съобщи, че цивилните жители, за които се твърди, че са в капан в завода " Азовстал ", остават там единствено тъй като украинските бойци, в това число неонацистките групи, които са се скрили в оборудването, не ги пускат.

 

" Продължаваме да чуваме от украинските управляващи, че там има цивилни. Но по-късно военнослужещите от украинската войска са длъжни да ги освободят, тъй като в противоположен случай те работят като терористи в доста страни по света, като ИДИЛ в Сирия, криейки се зад цивилното население. Най-лесно е да пуснем тези хора на открито ", съобщи той.

 

Путин също по този начин означи, че ръководителят на Организация на обединените нации явно е бил " дезинформиран " за филантропичните коридори, основани от Русия, като уточни, че повече от 100 000 цивилни са напуснали Мариупол през тях.

" И те могат да отидат на всички места: някои желаят да отидат в Русия, други - в Украйна. Където и да е - ние не ги задържаме, а предоставяме всевъзможен тип помощ и поддръжка ", добави той.

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР