Във вторник Парламентът одобри проект на директива за затягане на

...
Във вторник Парламентът одобри проект на директива за затягане на
Коментари Харесай

Два нови еврофонда ще подпомагат нисковъглеродните иновации


Във вторник Парламентът утвърди план на инструкция за стягане на рестриктивните мерки на Европейски Съюз за излъчванията на CO2 от промишлеността. Текстът е признат с 535 гласа „ за “, против 104 „ срещу “ и 39 „ въздържал се “. Съветът би трябвало да одобри публично законопроекта, преди да бъде оповестен в Официалния вестник на Европейски Съюз.

С това стартира осъществяването на уговорките по Парижкото съглашение по отношение на изменението на климата, заяви пресслужбата на Екологичен потенциал.

Новото законодателство, което беше авансово контрактувано с министрите от Европейски Съюз, ще форсира годишното понижаване на квотите за излъчвания от схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания (СТЕ), продавани на търг, които обгръщат към 40% от парниковите излъчвания на Европейски Съюз. Предвижда се:

‒ ускорение на годишното понижение на квотите за излъчвания, които ще се пускат на пазара (т.нар. „ коефициент на линейно понижение “), с 2,2% от 2021 година по отношение на плануваните сега 1,74%; този фактор също ще предстои на преразглеждане с опция да се усилва в допълнение най-рано през 2024 г.;

‒ удвояване на потенциала на запаса за непоклатимост на пазара на съдебна техническа експертиза, с цел да се отстрани остатъкът от квоти за излъчвания на пазара: при задействането му той ще всмуква до 24% от остатъка на квоти през всяка от първите четири тръжни години, затова цената им ще се повишава и ще се усилва тласъкът за понижаване на излъчванията.

Два фонда за подкрепяне на нововъведенията и стимулиране на прехода към нисковъглеродна стопанска система

„ Модернизационният фонд “ ще подкрепя модернизацията на енергийните системи в страни членки с по-ниски приходи. Евродепутатите стегнаха разпоредбите за финансиране, с цел да може фондът да не се употребява за планове, предполагащи потребление на въглища. Изключение от това условие е реализирано за България и Румъния, които ще имат опция да употребяват фонда за вложения за модернизиране на централи за отопление на въглища (ТЕЦ).

„ Иновационният фонд “ ще дава финансова поддръжка за подкрепяне на възобновима сила, хващане и предпазване на въглерод и нисковъглеродни иновационни планове.

Защита против изместване на въглеродни излъчвания

Бъдещото законодателство също по този начин има за цел да предотврати „ изместването на въглеродни излъчвания “, т.е. риска фирмите да реалокират производството си отвън Европа заради политиките за понижаване на излъчванията. Секторите, изложени на максимален риск, ще получат безплатно своите квоти за съдебна техническа експертиза. По-малко застрашените браншове ще получат безплатно 30%.

Според докладчика Джули Гърлинг (ЕКР, Великобритания) съдебна техническа експертиза продължава да бъде крайъгълният камък на политиката на Европейски Съюз за битка с климатичните промени. " Ние дадохме най-хубавото от себе си, с цел да реализираме амбициозни усъвършенствания. съдебна техническа експертиза има доста критици през годините. Ние атакувахме доста проблеми: от явно прекомерно ниската цена на въглеродните излъчвания, през действието на пазара, до извънредно комплицирания въпрос за постигането на баланс сред природозащитните упоритости и отбраната на европейската промишленост “, съобщи той.

„ През идващото десетилетие ще работи актуализирана европейска скица за търговия на въглеродни излъчвания, която обезпечава тяхното понижаване най-малко с 40% до 2030 година и реализиране по-високи цени на въглеродните квоти, само че с едновременна мощна отбрана на промишленостите, изложени на риск от въглеродно пренасяне. А десетте страни с приходи под 60% от междинните за Европейски Съюз, в това число България, ще бъдат подпомагани в прехода към нисковъглеродна стопанска система и енергетика от Фонд за рационализация (310 млн. квоти) и безвъзмездни квоти по разпоредбите за държавна помощ. Това е едно уравновесено и в огромна степен заслужено решение “, сподели Владимир Уручев (ЕНП, България).

Според Петър Курумбашев (С&Д, България) България е една от десетте страни на Европейски Съюз, която има приходи доста под междинните за Европейски Съюз и ще бъде подпомагана от Фонда за рационализация по време на прехода към нисковъглеродна стопанска система и енергетика. Това ще стане с помощта на 310 млн. квоти (Фонда за модернизация), както и безвъзмездни квоти по разпоредбите за държавна помощ. " Провежданата климатична политика на Европейски Съюз би трябвало да бъде в синхрон с увеличение конкурентоспособността на нашата промишлеността. Това е извънредно значимо за страни като България, които са външна граница на Европейски Съюз и граничат с страни, които не са включени в схемата за търговия с излъчвания “, съобщи Курумбашев.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР