Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова съперниците

...
Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова съперниците
Коментари Харесай

Блинкен: Гърция и Турция трябва да се ангажират за разрешаване на различията

Във вторник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен прикани противниците от Егейско море Гърция и Турция да се ангажират за разрешаване на разликите и да заобикалят едностранни дейности, които биха могли да усилят напрежението, оповестява.

Съюзниците и съседите на Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) са в несъгласие по редица въпроси от правата върху минералите в Егейско море до въздушното пространство и по отношение на етнически разделения Кипър.

Напрежението избухна в последно време, само че Гърция беше една от първите страни, които изпратиха спасители, с цел да оказват помощ за изваждането на оживели от руините след опустошителното земетресение, което удари Турция този месец, убивайки десетки хиляди.

„ В интерес както на Гърция, по този начин и на Турция е да намерят способи за разрешаване на дългогодишните разлики, да го създадат посредством разговор, посредством дипломация – и в това време да не подхващат никакви едностранни дейности или да употребяват напрегната изразителност, която единствено би направила нещата по-трудни и по-голямо предизвикателство “, сподели Блинкен на конференция в Атина.

Блинкен се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Анкара в понеделник.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас, дружно с Блинкен, споделиха, че Атина не чака нищо в подмяна на поддръжката, която е изпратила на Турция, която включва палатки, кревати и одеяла в поддръжка на стотиците хиляди, останали без дом.

„ Наш дълг е да оказваме помощ на нашите ближни, които страдат, и ние ще продължим да го вършим “, сподели Дендиас.

„ Ако посредством връзката сред двете общества климатът на нашите връзки се усъвършенства, това несъмнено има политически последствия. Но дублирам: Гърция не търси взаимни отстъпки от турската страна посредством помощта, която дава на потърпевшите от земетресението ”.

Блинкен похвали Гърция за ролята й на енергиен център в Югоизточна Европа и сподели, че има „ голям вкус измежду американските компании да влагат в доста забележителния ход на Гърция към възобновими енергийни източници “.

Той сподели, че Атина и Вашингтон работят дружно за подсилване на енергийната сигурност в района и понижаване на зависимостта от съветския газ и че Гърция и Турция могат единствено да завоюват от разрешаването на разликите си.

„ Вярвам, че има интерес и желание и в двете страни да намерят способи за разрешаване на дългогодишни разлики, да намерят способи да създадат тази част от света, която споделят, зона на съдействие, а не на спор “, разяснява още Блинкен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР