Във вторник беше приет на първо четене законопроектът за бюджета

...
Във вторник беше приет на първо четене законопроектът за бюджета
Коментари Харесай

Илко Семерджиев: Застрахователният модел окончателно ще срине здравеопазването

Във вторник беше признат на първо четене законопроектът за бюджета на Здравната каса за 2019 година, който получи много рецензии поради противоречиви моменти от здравната промяна, която се вкарва с него. За измененията беседваме с доктор Илко Семерджиев.
 Здравната промяна: какво знаем до момента  Реформата в опазването на здравето: наложителна застраховка и узаконено доплащане за здраве
Д-р Семерджиев е основател на БЛС през 1989 година и три мандата член на УС, два от които е зам.-председател. Бил е шеф на столична поликлиника и столична болница, през 1999 г. създава НЗОК и e неин първи шеф. Бил е заместник-министър на опазването на здравето в три правителства и министър на опазването на здравето в държавното управление на ОДС от 1999 до 2001 година След политическия си мандат е основател и в продължение на 10 години е началник на доброволен фонд за здравно обезпечаване " ДОМ-Здраве " АД. През 2017 година става служебен заместник министър-председател по обществените въпроси и министър на опазването на здравето. Учредител и почетен ръководител е на Международен институт по опазване на здравето и здравно осигуряване.

Д-р Семерджиев, по какъв начин бихте оценили признатия на първо четене бюджет на НЗОК за 2019 година?

Накратко казано, през 2019 година бюджетът на НЗОК ще бъде с към 490 млн. лева повече в съпоставяне със настоящия, само че не тъй като властта е решила да ни „ даде “ повече средства, а заради усъвършенстваната продуктивност на труда и нарасналите приходи на хората, към които се ползва събирането на 8 процентната здравна вноска. За страдание, структурата на здравноосигурителните заплащания остава мощно деформирана в интерес на медикаментите и болничната помощ, до момента в който извънболничния бранш е доста недооценен. Със страдание виждам, че плаковото протезиране за възрастни хора не е претърпяло никакво развиване – нито като растеж на средствата, нито като разширение на възрастовия диапазон, което демонстрира освен липса на здравно-политическо мислене, само че и пренебрежение към потребностите на родителите ни. Най-неприятният феномен в Закона за бюджета на НЗОК за 2019 година обаче е опитът през Преходните и заключителни разпореждания да се прокарат без публично разискване промени в 16 други закона, което е в нарушаване на Конституцията на Република България, на Закона за нормативните актове, както и механизъм да се мине без стопански разбор и оценка на въздействието върху бранша и върху стопанската активност по Закона за ограничение на административното контролиране и административния надзор върху стопанската активност. Това е щурм и опит от страна на Министерство на здравеопазването да си спести напъните да мисли и изяснява концепциите си, които се пробва да прокара без да са налични нито в законодателната стратегия на Министерски съвет, нито в тази на Народно събрание. Вероятно идната година тези „ хрумвания “ на Министерство на здравеопазването, признати към този момент като превръщане на голям брой други закони, ще отидат в Конституционен съд и още веднъж ще станем очевидци на нормативния безпорядък, който наблюдавахме през 2015 и 2016 година

Преминаването на Фонда за лекуване на деца към Здравната каса и закриването на Обществения съвет ще създадат ли съгласно Вас работата му по-ефективна?

Това е може би единствената рационална концепция прочее препоръчана от НЗОК. Децата са здравноосигурени жители и всяко тяхно лекуване им се дължи в България. Ако не може у нас, то естествено се насочва в чужбина. В момента Фондът, който е към Министерство на здравеопазването разполага годишно с към 10 млн. лева, а НЗОК разпределя 4 милиарда лева т.е. финансовата адекватност на Касата е доста по-добра и тези 4 милиарда лева дават доста по-големи благоприятни условия за лекуване отвън страната. Освен това НЗОК работи в цялостна съгласуваност с осигурителните системи на всички европейски страни и може да откри най-адекватното лекуване за децата. Общественият съвет към ЦФЛД е безусловно нелепа конструкция – ослепителен образец за отнемане на неполагаема се власт, без да се носи никаква отговорност. Непреминали през обществен избор частни лица там вземат решения, които професионалната администрация на Фонда би трябвало да извършва. При това тези частни лица са непрофесионалисти, което не им пречи да имат искания те да вземат решенията, вместо единствено да управляват сходствата с разпоредбите и процедурите. Крайно време е такива камуфлажни и непрофесионални структури, неносещи отговорност да бъдат извадени от властови позиции, които в значително случаи се израждат в лобистки кръгове, преследващи частни ползи и създаващи само проблеми. Спомнете си случая „ Байрям “ – в случай че тогава се бях поддал на профанизма и медийния напън на тъй наречените Обществен съвет в този момент момченцето нямаше да бъде оперирано и крепко, щях да съм злоупотребил с над 50 000 Евро, а наказателната отговорност нямаше да бъде понесена от нито един член на този съвет, който претендираше да бъдат изпълнени несъответстващите му и противозаконни решения освен от администрацията на Фонда, само че и от Министерство на здравеопазването.

Друго предложение, което получи рецензии, е прехвърлянето на Изпълнителната организация по трансплантация в новата Агенция за медицински контрол. Според Вас това по какъв начин би подобрило работата ѝ?

Никак – тези две администрации са изцяло несъвместими по предмета си на активност и трансплантациите в България ще се окажат без ръководство от 2019 година, в случай че народните представители не поправят тази недомислица сред двете четения на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 година

Как ще коментирате опита за регулация на новите лечебни заведения, а точно единодушието за откриването им да се дава от Народното събрание?

Това е идната нелепост. Представяте ли си по какъв начин Министерски съвет и Народно събрание стават подизпълнители на някаква Агенция? Освен, че те нямат профилирания административен и експертен потенциал за задачата, това е и тежко пренебрежение, и недоумение на отговорностите на законодателната власт.

Какво е мнението Ви за заложената смяна за изписването на най-разходоефективен медикамент? Според доктор Йорданка Пенкова, подуправител на НЗОК, пациентът може да желае подмяна на медикамента, в случай че до 6 месеца не получи цялостния резултат от неговото лекуване.Това не би ли забавило оздравителния развой и няма ли да утежни качеството на живот на пациентите?

Разходоефективността най-общо значи най-хубаво съответствие сред разход и изгода. Всяка напреднала страна търси този механизъм за ръководство, обикновено е да се приложи и в България. Важно е обаче механизмите и процедурите по използването му да бъдат детайлно и мъдро написани, с цел да няма безчинство нито от страна на администрацията, нито корист при предписването.

SMS-известяването на пациенти ли е най-ефективната мярка против злоупотреби и чака ли го същото бъдеще като пръстовия отпечатък? Ще има ли действително функционираща електронна здравна система?

Това са половинчати и заради това палиативни ограничения. Редно е всеки пациент да получава цялостно разказани включително лечебни процедури и разбивка на разноските по лекуването за автограф и надзор още преди окончателното изписване от болница. SMS-ите са използвани единствено в извънболничния бранш и медикаментите. Този правилник бе основан още в Националния рамков контракт 2017, само че днешният здравен министър, който тогава беше ръководител на Надзорния съвет на НЗОК не го приложи. Колкото до електронната система – на 23.03.2017 година като длъжностен министър на опазването на здравето подписах контракт за създаване на I и II фаза на Националната здравна осведомителна система в това число със Стратегия и Пътна карта за построяването ѝ, осигурих и стартови 12 млн. лева за задачата, само че досега не виждам дейности по приложението. Договорът изтича на 28.12.2018 година и допускам, че Министерство на здравеопазването още веднъж е на път да се провали.

От Министерство на здравеопазването оповестиха измененията, които са включени в законопроекта за бюджета, за основа на смяната на здравноосигурителния модел, която се разисква. Какво е мнението Ви за двете оферти за смяна на осигурителния модел?

Бомбастичните анонси за два, а в последно време и три здравноосигурителни модела са пушилка и пясък в очите за тези, които не са наясно с материята. Всъщност се предлага осигурителен модел за финансиране на опазването на здравето, който ще ни срине дефинитивно. Освен, че е недомислен, построен на основата на социологически данни, вместо на статистика и професионален разбор, този осигурителен модел доста бързо ще сложи пред Народно събрание и жителите на България един главен въпрос, а точно – застрахователната награда да бъде съобразена с самостоятелните здравни опасности и със застрахователното покритие, което мигновено ще оскъпи опазването на здравето, ще понижи достъпа до лекуване и ще разбие универсалното покритие, което имаме досега. Отделно от това ще натовари лекарите с несвойствена работа и ще ги подтикне форсирано да избягат от България, още повече, че средствата за опазване на здравето в действителност ще намалеят. Този опит ще ни коства доста скъпо и ще нанесе тежки проваляне освен върху самостоятелното здраве, само че и върху стопанската система на България и конкурентноспособността на българския бизнес. Това, което ни се случва сега със застраховката „ Гражданска отговорност “ ще ни се види летен лъх спрямо нещастията, които сходен модел може да аргументи на хората.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР