Във всяка кухня един от важните продукти е брашното. То

...
Във всяка кухня един от важните продукти е брашното. То
Коментари Харесай

Вярно ли е, че брашното може да се взриви?

Във всяка кухня един от значимите артикули е брашното. То е значима съставна част в доста печива и се употребява при приготвянето на разнообразни храни – да не приказваме пък, в случай че желаеме да си опечем домакински самун. Но се оказва, че при избрани условия брашното може да експлодира. Така ли е в действителност или това е следващ на ниска цена фейков слух от вида „ една жена каза “?

Има един фамозен роман на Джек Лондон със заглавие „ Потомъкът на Мак-Кой “. В него се споделя за кораба „ Пиренеи “, претрупан с пшеница, която по време на плаването се самозапалва. Екипажът едвам съумява да спусне избавителните лодки и да напусне горящия транспортен съд. Но по какъв начин по този начин зърното се самозапалва и дали това не е просто художествена фикция?
Кой сподели да не ядем самун? Експерти развенчават нездравословните легенди
От време на време се носят клюки, че хлябът надали не е отрова и би трябвало незабавно да се изостави. Сайтът „ Аргументи и факти&ldquo...
Прочети повече
Всъщност един пакет или чувал брашно не са никаква заплаха. Ала по принцип огромни количества освен брашно, само че и други сходни продукти може да избухнат, в случай че концентрацията им доближи избрани равнища. Например, брашното става взривоопасно при положение, че 1 пространствен метър въздух съдържа 50 грама негови частици. Ясно е, че сходни страхове могат да се осъществен единствено в затворено пространство. При това, детонацията изисква О2 и съществуване на огън или най-малкото искра. Защо е по този начин? Защото такива са свойствата на частиците на сходна примес. Когато са разпръснати във въздуха, способността им да всмукват кислород се усилва внезапно. А кислородът е нужен детайл в процеса на горене.

Торба, натъпкана със суха примес праховидни частици, също не избухва. Но когато тези частици се разделят, разпилян и запълнят въздуха във тип на прахуляк, тогава всяка от тях е обгърната с О2. Ако отнякъде възникне елементарна искра, сходна примес може и да детонира. Затова частиците от елементарното пшенично брашно, които са наситили въздуха с висока централизация, стават много рискови. Но дали това са просто хипотетични разсъждения или в действителност се е случвало и в действителната реалност?

В реалност при предпазване на нормалните дребни количества брашно или други такива артикули в домашни условия няма по какъв начин да стане детонация. Но в производството такива случаи, за жалост, са имали място – и са причинявали същински произшествия. Например, през 1970-те години на територията на Съветския съюз станали няколко такива детонации. Също имало и доста тежък случай в американския щат Минесота през 1878 година Поради нарушение на разпоредбите за сигурност зародила искра в електрическо табло, която запалила въздушната суспензия в склад за брашно. Избухнал мощен гърмеж, който разрушил освен основната мелница, само че и още 5 по-малки в региона.

Въпреки че през днешния ден всичко това се знае и съответните държавни контролни органи вземат нужните ограничения, такива произшествия се случват и в наши дни. Поради това в доста страни по света са издадени строги правила по какъв начин безвредно да се работи там, където са съсредоточени огромни количества зърно и брашно в хранилища, обособени мелници и зърнокомбинати.
Стана ясно кое е по-полезното – бадемовото или кокосовото брашно
В днешно време наклонност в кулинарията е да се постановат от ден на ден растителни други възможности на множеството млечни артикули, а и освен. Бяло...
Прочети повече
Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР