Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета.

...
Във всички езически религии е имало култ към свещени дървета.
Коментари Харесай

История и символика на коледното дръвче

Във всички езически религии е имало фетиш към свещени дървета. Дървото е повсеместен знак – счита се, че то крепи хармонията в света, тъй като свързва небето, земята и подземието. Например в Древен Египет се почитали палмите, в Гърция маслиновото дърво, а в Рим лавъра. Заради това мнозина считат, че историята на коледното дръвче стартира още от тези антични времена. Връзка, несъмнено, има, само че тя е прекомерно далечна. Затова аз ще стартира моя роман от земите на днешна Германия, където езическите племена слагали пред вратите на домовете си елхичка с настъпването на месец декември.

Защо точно елхичка? Заради вечнозелените си листа и идеална пирамидална форма, тя била знак на неумиращата природа. Когато денят намалявал, а всички останали растения изглеждали мъртви, с ритуали към свещеното дърво, германците измолвали идването на пролетта. Още тогава обредното дръвче било украсявано със сушени плодове и свещи.

След като немските племена били покръстени култът към елхата вместо да затихне, ставал все по-силен. Причината – обредното дръвче почнало да се свързва с Рождество Христово. Всяко семейство имало свое коледно дърво, а през XVII почнали да се създават гирляндите – в началото покривани със същинско сребро, което не след дълго било сменено с по-евтин метал. Стъклените топки пък се появили два века по-късно като опция на сушените плодове. На върха на елхата стартира да се слага звезда, която символизира раждането на Спасителя.

По същото време почнали да се изкарват коледни дръвчета по градските площади, към които се организирали тържествата за празника. Видът на сияещото дърво предизвиквало подобен екстаз, че скоро обичаят почнал да се популяризира и в останалите европейски страни. Първо това станало в Швеция, Финландия и Дания и към 1840 година в Англия и Франция.

Най-дълго се съпротивлявали на коледното дръвче оттатък океана, където дълго считали, че този бит е идолопоклонничество. Едва при започване на XX век коледните дръвчета почнали да красят всеки американски дом.

И по този начин коледното дръвче произлязло от от дълго време забравена езическа вяра, само че превзело целия свят и се настанило във всеки дом. Украсата му ставала все по-пищна – блещукащи лампички, разноцветни играчки и миловидни ангелчета. В Германия обаче, откъдето произлиза и традицията, към момента избират да украсяват празничната елха с коледни сладки, ядки и сушени плодове – знаци на плодородието.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР