Във време на пандемия от инфекциозни заболявания хигиената е изключително

...
Във време на пандемия от инфекциозни заболявания хигиената е изключително
Коментари Харесай

Трябва ли да дезинфекцираме храните и кухнята след пазар

Във време на пандемия от инфекциозни болести хигиената е извънредно значима. До какъв брой може да ни помогне тя и на какво равнище е належащо да бъде прилагана?

Съветът на всички експерти е хигиената да доближи оптималната степен.

Това значи цялостна стерилизация на всичко, с което имаме директен допир, защото коронавирусът, който циркулира сега, е остро инфекциозно заболяване, което се придвижва освен по въздушно-капков път, само че и при допир със инфектирани повърхности.

Вирусът устоя върху другите повърхности избран интервал и отвън организма на индивида.

Времето, в което живее зависи от същността на повърхността, от материала, от който е направена, а също се въздейства и от климатични фактори като температурата и влажността на въздуха.

Най-дълго устоя върху железни повърхности, а такива са прекалено много в обкръжението ни.

Навън контролът нормално е концентриран върху дезинфекцията на ръцете след всеки досег до каквато и да е повърхнина и блян да не се допира лицето, устата или очите, тъй като те са местата, през които вирусът влиза в тялото.

 Почистване на кухнята

Самоконтролът на улицата е по-лесен, тъй като човек нормално е по-стегнат, когато е на открито. У дома обаче се отпускаме и ставаме по-разсеяни, а съзнанието и сетивата ни не са по този начин изострени като на открито.

Тъй като имаме потребност от това да се отпуснем и да сме спокойни, би трябвало да се погрижим жилището ни да бъде поддържано чисто.

Съществува обаче забележителен риск в едно от пространствата, това е кухнята, в която внасяме всеки ден покупки.

Затова дезинфекцията на храните и работните плотове би трябвало да бъде основна част от грижата за домашната хигиена.

На такова разчистване би трябвало постоянно да бъдат подлагани всички повърхности, с които контактуваме за повече от 1 минута.

При почистването препаратите би трябвало да престоят по-дълго, в сравнение с нормално сме привикнали. Избърсването би трябвало да става с еднократни средства, най-добре кухненска хартия, а не гъба, поучават експертите.

За да улесним работата си, добре е да се употребява единствено един от плотовете, на който се оставят покупките, а не случайно определен. След измиването им с топла вода и сапун, би трябвало да бъдат още веднъж преопаковани.

Дъските за рязане би трябвало да се разделят. Не бива да се употребява една и съща дъска за топлинно обработени артикули и сурови.

 Почистване на храната

След всеки артикул, дъската би трябвало да се измива, с цел да не се допусне преместване на микроорганизми и бактерии.

Личната хигиена би трябвало да стартира с това, че облеклата, с които се излиза на открито, би трябвало да се сменят незабавно след прибиране у дома. Добре е те да стоят в настрана помещение или на окачалка в кулоар до входната врата.

Всички плодове е целесъобразно да се изкисват най-малко 2-3 часа в студена вода, след което потребните цитруси и ябълките би трябвало да се измият с гъбичка с препарат.

Зеленчуците също би трябвало да се киснат в студена вода за 2-3 часа, смесена с малко оцет. Оцетът е добър дезинфектант за плодове и зеленчуци, тъй като се отличава със мощните си антиоксидантни свойства.

Дезинфекцията на кухнята и храната продължава с листните зеленчуци, които също би трябвало да се наквасен във вода и след това да се измият под мощна бликам.

Яйцата се измиват добре с хлорен разтвор или различен сходен препарат.

Пакетираните артикули също е добре да се дезинфекцират извън, преди да се приберат в шкафове при други кухненски принадлежности и артикули.

Добрата хигиена вкъщи ще даде опция на всички членове на фамилията да се усещат удобно и умерено най-малко в дома си.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР