Във връзка с очерталата се криза в българското здравеопазване, БСП

...
Във връзка с очерталата се криза в българското здравеопазване, БСП
Коментари Харесай

БСП иска дискусия в парламента за здравеопазването

Във връзка с обрисувалата се рецесия в българското опазване на здравето, Българска социалистическа партия изпрати писмо до Цвета Караянчева с искане, в четвъртък да бъде проведена полемика в Народно събрание по проблемите на общинското опазване на здравето “. Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание и народен представител от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов на конференция в централата на партията.

Той акцентира, че на тази полемика народните представители би трябвало да схванат за какво 31 общински лечебни заведения сега са в положение на банкрут, а може би и още толкоз ще ги последват.

„ Защо държавният бюджет, който беше признат единствено преди един месец, не можа да откри нужните средства за тях? Защо министър-председателят е в положение да дава обещание пари в първия миг, в който му ги изискат, от кое място се намират тези средства, откакто не са гласувани в държавния бюджет и за какво общинското опазване на здравето би трябвало да разчита на подаянията на изпълнителната власт? “, попита Жаблянов.

Според него няма община, която да не е пострадала и прикани министър Ананиев да отговори на тези въпроси. „ Ако госпожа Караянчева откаже да провежда тази полемика, Българска социалистическа партия ще предложения всички тези организации в Народно събрание за разискване на този въпрос “, сподели още Валери Жаблянов.

По-рано бе обявено, че Министерство на здравеопазването ще отпусне 28,5 млн. лева за действия, осъществявани от общинските лечебни заведения по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 година Със сумата ще бъдат финансирани действия по оказване на незабавна здравна помощ, действия, попадащи отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, реализирани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни и/или отдалечени региони на страната; действия, свързани с здравната експертиза (ТЕЛК) и други. Броят на субсидираните лечебни заведения се чака да надвиши 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната.

Неизплатените отговорности на 31 лечебни заведения към края на предходната година са 24 милиона лв. – 12 милиона от тях са просрочени. Според заместник-министъра на опазването на здравето доктор Бойко Пенков общите отговорности на общинските лечебни заведения са 100 млн. лв., като от тях 46 млн. лв. са просрочени, а единствено отговорностите за осигуровки са към 7 млн. лв..

Най-съществената причина за тежкото финансово положение е, че лечебните заведения работят по цени на клинични пътеки от 2006-а година, като през това време минималната работна заплата скача от 180 на 510 лв., а в допълнение има и смяна в цените на консумативите, медикаментите и услугите,

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР