Във връзка с обявеното извънредно положение в Молдова за периода

...
Във връзка с обявеното извънредно положение в Молдова за периода
Коментари Харесай

Посолството ни в Кишинев има готовност да издава служебни бележки на гласуващите

Във връзка с оповестеното изключително състояние в Молдова за интервала от 1 април до 30 май 2021 година и въвеждането на вечерен час в някои общини посолството ни в Кишинев има подготвеност да издава на гласуващите български жители служебни бележки, които да послужат пред локалните управляващи като уважителна причина за изключение от ограниченията. Това оповестяват от Министерството на външните работи.

Посолството ни изпрати нота до външното министерство на Молдова с молба българските жители, които показват служебната записка, да не бъдат глобени при положение, че се наложи по време на вечерния час да се придвижват от някоя от изборните секции към обитаемоте места, в които живеят.

По информация на задачата ни в Кишинев вечерният час е въведен за общините Кишинев и Балц. Забранено е излизането в интервала сред 23:00 и 05:00 ч. Сред допусканите изключения са излизания с професионална цел; нужда от здравна помощ и други

За доказване повода за излизане по време на вечерния час се изисква документ от местоработата или декларация (в свободна форма) от жителя, в която е разказана повода за излизането.

Декларацията би трябвало да съдържа трите имена, дата на раждане, адрес, причина и дълготрайност на излизането, дата и час на попълване и автограф.

Министерство на външните работи напомня, че в Молдова се позволяват единствено жители, които показват негативен PCR тест , изработен до 72 часа преди влизането в страната, съдържащ QR код (Quick Response Code), или пътуващи, които показват документ за сложена ваксина против C ovid-19 .

Документите за изработен тест или сложена ваксина следва да бъдат на румънски, британски, френски или съветски език.

Българските жители в Молдова могат да гласоподават в три изборни секции в Кишинев, Тараклия и Кахул . Адресите им са оповестени на:

При потребност от подпомагане българските жители могат да се обръщат към посолството на България във Кишинев на следните телефони: +373 22 23 79 83; +373 22 23 89 10, както и към консулството в Тараклия на: +373 294 23 950; +373 294 23 985.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР