Във връзка с изказване на председател на политическа партия, уронващо

...
Във връзка с изказване на председател на политическа партия, уронващо
Коментари Харесай

Позиция на Министерството на отбраната на Република България

Във връзка с изявление на ръководител на политическа партия, уронващо престижа на Въоръжените сили на Република България, Министерството на защитата декларира, че е неприемливо въвличането на Българската войска в предизборна акция.

Българската войска е деполитизирана. Тя служи на българския народ без значение от политическите превратности и извършва конституционните си отговорности.

Участието на български военнослужещи в учения и тренировки в народен и съюзен формат е основно за повишение на тяхната подготовка за готовността на Българските въоръжени сили за осъществяване на конституционните им отговорности по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Република България.

В съответния случай, на 4 юни военна колона, с която се транспортира техника на зенитно-ракетно формирование за присъединяване в националното обучение „ Шабла -2024 ", стопира в региона на Аспаруховия мост във Варна. Мостът е бил краткотрайно затворен за придвижване от органите на Министерство на вътрешните работи заради настъпило пътно-транспортно произшествие. Военната колона е била ескортирана от екипи на Служба „ Военна полиция ".

Задачата на Служба „ Военна полиция " е да обезпечава сигурността и сигурността при напредване на персонален състав и военна техника. При осъществяване на служебните си отговорности военнослужещите от Службата са длъжни да носят оръжие, съгласно член 50 от Правилника за използване на Закона за Военната полиция. При последвалата инспекция по случая на 4 юни не е открито превишаване на пълномощията на военните служители на реда.

Националното обучение „ Шабла -2024 ", закъдето е пътувала военната колона, е планово и се организира годишно на зенитния полигон на Военновъздушни сили. В него вземат участие формирования на типовете въоръжени сили и командванията от Българската войска от доста години.

Опитите за уронване на престижа на Българската войска и Въоръжените сили и възпрепятстване на нейната подготовка могат да имат само отрицателни последствия за националната сигурност и интернационалния престиж на Република България.

Използването на наложителната подготовка за повишение на качествата на българските военнослужещи за всяване на боязън и разпространяване на дезинформация нанася тежки и трайни вреди на цялото българско общество в днешната комплицирана геополитическа конюнктура.

Отговорното отношение към Българската войска изисква почитание към нейната роля и функционалности и поредна работа за решение на най-важните проблеми, свързани с модернизацията, носенето на бойно дежурство и осъществяването на отговорностите ни като част от общата групова сигурност на страните от НАТО.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР