Във войната няма такова понятие като чудо. И все пак

...
Във войната няма такова понятие като чудо. И все пак
Коментари Харесай

С успешната операция в Харков Украйна обръща хода на войната

Във войната няма такова разбиране като знамение. И въпреки всичко случилото се при започване на септември в източната част на Харковска област на Украйна може да остане в историята като Чудото на река Оскил.

Само за няколко дни, с прецизни удари, украинските войски провокира краха на съветския фронт в района. За да избегнат съкрушително проваляне, силите на Кремъл бяха принудени да се изтеглят безредно от територия, която направляваха от март.

Настъпателната интервенция на Украйна обаче реализира доста повече от освобождението на по-голямата част от Харковска област и доближаването на украинските елементи до съветската граница. Тя надвиши и най-оптимистичните упования и на процедура дезорганизира една от най-силните съветски военни групи и я направи негодна за по-нататъшна борба.

Битката бе ослепителен действен триумф и

 

неизбежно ще има дълготрайни последствия за Русия

 

Загубата на транспортните центрове Купянск и Изюм понижава възможностите на Русия да завладее целия източен район на Донбас, състоящ се от Донецка и Луганска области. Колапсът заплаши и съветската защита в северната част на Донецка област, проправяйки пътя за нови сполучливи офанзиви на украинските сили на изток.

Така стартира третата фаза на войната. Според анализаторите, Украйна е обърнала хода на войната в своя изгода, до момента в който мощта на Русия евентуално ще продължи да понижава през идващите месеци.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР