Изглежда, че морските дронове дават възможност на Украйна да нанесе ответен удар на Русия. Но какви са те?

...
Във война, в която Киев не разполага с военните кораби,
Коментари Харесай

Във война, в която Киев не разполага с военните кораби, за да оспори пряко контрола на Москва над Черно море, разпространението на морски дронове изглежда дава възможност на Украйна да отвърне на удара.

В същото време стратегическата стойност на подобни атаки не е сигурна, може би е значима за пропагандни цели и като послание към г-н Путин, по същия начин като потъването на флагманския кораб „Москва“ миналата година.

Шест убити при удари през нощта - Последни актуализации за войната в Украйна

Гледайте: Украински морски дрон атакува руски кораб

Какво се случи в Черно море?

Докато остават въпроси за това какво точно се е случило този уикенд - и кой е отговорен - това изглежда, че два руски кораба са били атакувани с дронове.

Ким Чен Ун казва на севернокорейските оръжейни фабрики да увеличат производството - дни след посещението на руския министър на отбраната < /p>

Първата атака, новината за която се появи в петък, според съобщенията е оставила десантния кораб Olenegorsky Gornyak със сериозни щети и кадри изглежда показват, че той е частично потопен, докато е бил теглен до пристанището.

A Източник от украинското разузнаване каза, че корабът е "получил сериозен пробив и в момента не може да изпълнява бойните си мисии".

Русия отрече твърдението, като регионален служител каза, че няма съобщения за щети или жертви в резултат на удара нападение.

В събота Москва заяви, че танкер под руски флаг е бил ударен от украински морски дрон близо до Керченския мост, който свързва окупирания Крим с континенталната част на Русия.

Корабът мишена на атаката в събота е доставял петрол на руски войски, базирани в Сирия, според Владимир Рогов, назначен от Русия служител в югоизточния регион на Украйна Запорожие.

Корабът SIG, неговият оператор и неговият собственик са имали преди това беше санкциониран от САЩ за подпомагане на доставянето на реактивно гориво в Сирия.

Изображение: Украински морски дронове са използвани при атаки в Черно море. File pic

Какво представляват морските дронове?

Морските дронове, понякога наричани USV, са малки, безпилотни плавателни съдове, които работят на или под водната повърхност.

Военният анализатор Шон Бел каза Sky News, че те са „сравнително евтини“ и „осигуряват сравнително бърза и незабележима заплаха за руските военни кораби, особено когато атаката се извършва през нощта“.

Той добави: „Морските дронове могат да работят на морската повърхност или точно под нея, където е много по-трудно за откриване от конвенционален радар.

"Те обикновено са направени от въглеродни влакна, за да осигурят елемент на стелт способност и ако атаките се провеждат на през нощта те трябва да бъдат открити с човешкото око. И звукът може да бъде маскиран от морето.“

Г-н Бел описа Украйна като „Давид на руския Голиат“ и каза, че е трябвало да прибегне до асиметрични атаки, за да избегне брутална война на изтощение, която би в полза на Русия.

„Това доведе до широкото използване на дронове, независимо дали за тактическо наблюдение на бойното поле, или за удари на далечни разстояния срещу стратегически цели.“

Прочетете повече:
Ким Чен Ун казва на оръжейните фабрики да увеличат производството
Центърът за кръвопреливане е ударен от руска бомба, казва Зеленски

Изображение: Изглежда, че десантният кораб се клати на левия си борд

Какъв удар може имат върху войната?

Дроновете обикновено са сравнително малки и следователно имат ограничен капацитет да носят голям експлозивен заряд, казва г-н Бел.

„Нанесените щети обикновено са по-големи психологически, отколкото физически, въпреки че повредата на корабите на Черноморския флот може да отнеме известно време за отстраняване.

„В някои отношения дроновете са като оси, които развалят лятно барбекю – малко вероятно е да причинят трайни щети, но те могат да бъдат голямо разсейване на основното усилие."

Изображение: танкер SIG

Но той добави, че войните могат да бъдат спечелени и чрез унищожаване на волята на врага да се бие, а не чрез чисто победа на бойното поле.< /p>

„Володимир Зеленски заяви, че иска да пренесе войната в Русия, да изложи руския народ на истината зад реториката и да подкопае властовата база на Путин с руските олигарси.

“ Атаките срещу руска територия и срещу високопоставени цели - като Черноморския флот - увеличават натиска върху руския президент."

Пожарните екипи се справиха с пожар в град Староконстантинов, около средата между Киев и Лвов.< p>Какво означава това за бъдещето на военните действия?

Войната като цяло носи стремеж към иновации на нови и по-ефективни оръжия, а конфликтът в Украйна през последната година и половина не беше различно.

„Въпреки че винаги е трудно да се свържат директно поуките, научени от тази война, с бъдещи конфликти“, казва г-н Бел, „повечето военни анализатори смятат, че огромната експанзия в експлоатацията на технологията за дронове ще има дълбоки последици за бъдещо планиране на отбраната."

Той даде пример с водещите самолетоносачи на Обединеното кралство Queen Elizabeth-Class, които струват около £1 милиард всеки.

"Въпреки че има изчерпателен набор от отбранителна способност около такива кораби, лекотата, с която украинците успяха да повредят руските кораби, неизбежно ще насърчи потенциалните врагове.

И скоростта, с която такава технология може да бъде адаптирана и съчетана с потенциално огромни количества дронове, ще създаде трайно предизвикателство за планиращите отбраната."

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР