Във война ли е Русия с НАТО?Литва реши да спре

...
Във война ли е Русия с НАТО?Литва реши да спре
Коментари Харесай

Пет възможни удара по Литва като отговор на блокадата на Калининград

Във война ли е Русия с НАТО?

Литва реши да спре преноса на някои типове артикули от санкционния лист на Европейски Съюз по железопътен превоз от 18 юни. Транзитът спря. Сега политици и политолози са заети да мислят по какъв начин Москва може да отговори на транспортната обсада на един от субектите на Руската федерация - Калининградска област. И в случай че по-рано диалогът за война с НАТО беше от нереален темперамент в границите на разискването на малко евентуална вероятност, то в този момент Литва с дейностите си приближи тази възможност.

Ако преносът на товари не бъде възобновен, Русия си резервира правото да предприеме дейности за отбрана на националните си ползи, сподели Мария Захарова.

Руският краткотраен представител в Литва Сергей Рябокон сподели по телевизионния канал Русия-24: „ Когато санкционните дейности на Европейския съюз започнаха, те откриха най-благоприятната почва тук, в Литва. И Литва стартира да предлага какво може да се направи, с цел да ни нанесе оптимални вреди.

Рябокон означи, че тази мярка е създадена от Европейския съюз преди месец и половина, само че не е конкретизирана като период и в този момент Литва независимо я е придвижила напред. „ От тридесет години литовските политици настояват, че имат лост за напън върху Русия – пренос до Калининград. И в нощта на 17 против 18 юни този лост се задейства. Освен всичко друго е неразрешен вносът на торове, потребността от които е доста огромна. “

Коментирайки обстановката, Държавната дума означи, че транспортната обсада може да даде съществени учредения за започване на военни дейности, само че Руската федерация няма да ги употребява. Предлага се и различен метод за решение на казуса - да се форсира процедурата за анулация на решението на Литва за обособяване от Съюз на съветските социалистически републики и преустановяване на съществуването му като индивид на интернационалното право. Предполага се, че в този случай режимът на отбрана на НАТО ще престане да работи на територията на Литва.

Блокирайки преноса към съветския район, Вилнюс не пресметна следствията. Как Русия може да отговори, изяснява Александър Носович, политолог, живеещ в Калининград:

– Оттегляне на признаването на литовската самостоятелност. Идеята да се признае за нелегитимно отделянето на балтийските републики от Съюз на съветските социалистически републики витае от 5 септември 1991 година, когато се реализира това нелегално отделяне;

– Оттегляне от споразуменията с Европейския съюз по отношение на Литва. Русия призна границите на Литва в подмяна на гаранции за преноса на съветски жители и артикули от Калининград и до Калининград. Благодарение на това самопризнание Литва съумя да се причисли към Европейски Съюз и НАТО.

„ Искам да ви припомня, че неразделна част от пакета от взаимни решения ЕС-РФ-Литва от 2002-2003 година за обезпечен пренос на съветски артикули и, несъмнено, на жители на Руската федерация до/от Калининградска област беше насрещно обвързване на Федералното заседание на Руската федерация да ратифицира Договора за държавната граница с Република Литва.

Помня това доста добре, тъй като тогава оглавявах комисията на Държавната дума по интернационалните въпроси и бях специфичен представител на президента на Русия на тези договаряния “, написа ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

Ако Брюксел и Вилнюс едностранно и изменнически унищожат пакета от съглашения, които подписаха за Калининградския пренос, който влезе в действие на 1 юли 2003 година, тогава Европейски Съюз би трябвало да разбере следствията от тяхното самоубийствено решение за легитимността на личната им източна граница. “

Мерките са както следва:

- Искането на Русия да се върне Клайпеда. Сегашните граници на Литва са открити от Съветския съюз и нямат нищо общо с Република Литва, която се афишира за приемник на предсъветска Литва и отхвърля Литовската ССР като " руска окупация ". Всъщност единственият формален правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики е Руската федерация. Това значи, че Москва има право да преразгледа собствеността на териториите, присъединени към Литва през руския интервал, в частност собствеността на Клайпедския регион;

- Изключване на Литва от енергийната система БРЕЛЛ (енергиен пръстен, който сплотява Беларус, Русия, Естония, Латвия и Литва). Това би бил най-болезненият стопански отговор на Москва на враждебния ход на Вилнюс. Засега Литва настойчиво се преструва, че няма потребност да бъде обвързвана с БРЕЛЛ, само че не се знае по какъв начин ще се почувства след същинското прекъсване и повишаване на всичко - от артикули до гориво;

- Създаване на Сувалкския кулоар. Това е сухопътен проход сред Литва и Полша, който може да свърже територията на Беларус с Калининградска област на Русия.

„ Що се отнася до газа, имаме терминал за полутечен природен газ „ Маршал Василевски “, който към този момент е тестван при положение, че Литва прекъсне газта по газопровода “, споделя Носович. - По отношение на преноса разговарях с висши чиновници на нашия район и представители на центъра и те твърдят, че съветският граждански флот в Балтийско море е изцяло задоволителен, с цел да достави всички размери артикули, които Литва може да ни блокира по железопътен превоз. Въпросът е какъв брой бързо можем да създадем всичко. Но съм сигурен, че няма да имаме спирания в доставките, празни лавици в магазините.

Според губернатора на района Антон Алиханов фериботите на Калининградска област ще се оправят с новите размери товари. Транспортирането на нефтопродукти до Калининградска област през Литва продължава до 10 август:

„ Според нашите предварителни оценки - към момента не сме приключили разбора - това е от 40% до 50% от товарите, превозени сред Калининградска област и други райони на Руската федерация. Това са товари, в това число строителни материали, цимент, метали. Редица други материали, значими за строителството и производството. Готови артикули, които се изнасяха от наша територия. Това ще изисква незабавно да сложим нови кораби на линията Усть-Луга-Балтийск “, изясни ръководителят на района.

Депутатът от Държавната дума Константин Затулин допусна, че с всички тези компликации - нарушение на споразуменията, занемаряване на дипломатическите правила, бомбардировки на мирни квартали на Донецк и петролни платформи - Русия е подложена на тестване и евентуално предизвикана, с цел да отвори втори фронт в Балтийските страни, т.е., да бъде въвлечена във война с НАТО.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР