Във Венеция, в двореца Шьонбрун, в двора му се помещава

...
Във Венеция, в двореца Шьонбрун, в двора му се помещава
Коментари Харесай

За първи път в България: Първата ни зоологическа градина

Във Венеция, в двореца Шьонбрун, в двора му се обитава зоологическа градина Шьонбрун. Тя е открита през 1752 година и е първият зоопарк в света. Негов главен основател е Франц I – император на Свещената Римска империя. В началния си тип тя е просто огромен и хубав павилион за закуски с 13 кафези с животни кръгово ситуирани към него. През 1779 е открита за свободни визити, а входът е безвъзмезден.

 Kaiserliches Pavillon Schoenbrunn August 2006

Бившият Императорски павилион за закуски, в този момент трансфорат в кафене

 Sofia Zoo Pheasants house 1894

Изглед от софийския зоопарк през 1894 година

Преди дворецът да стане замък на това място в действителност е имало друга постройка. Тя е била конак, където са се помещавали османската администрация и съдилище преди Освобождението. На Балканите думата „ конак “ e стар термин за административна постройка, а в Турция тя значи тип огромна постройка. В Османската империя конаците са били представителни здания, който са се употребили като публични резиденции (офиси или жилища) на локални османски управници – валии („ кметове “) и други В по-общ смисъл тя може да значи и дом на паралия или господар като част от чифлика му.

Възстановителните работи стартират чак през 1873 година Построен е нов конак за администрацията на вилаета като трудът идва от повинност от целия Софийски санджак. Ангрия е тип трудова тегоба. Новата постройка е двуетажна и симетрична с ризалити в двата й края. Тя е имала и мазета, които са служели и за затвор. Изкопани са и подземни тунели, по които е можело да се стигне до прилежащата джамия на мястото на остарелия хотел „ България “, както и на други места.

 Sofia Konak

Челеби джамия и конакът, върху чийто основи е построен дворецът, 1879

В последна сметка обаче идва Берлинския конгрес и откакто София е оповестена за столица на Княжество България, постройката към този момент се трансформира в резиденция на княз Батенберг (1879 – 1886) – за тази цел Народното събрание гласоподава постройката да се преустрои за замък като въпреки всичко остава държавна. Ремонтът е управителен от подполковник Фон Вите, а служащите са съветски военни. До главен ремонт и изцяло преустрояване обаче се стига след една година, тъй като излиза наяве, че постройката е непригодна за замък в този й тип.

 National Ethnographic Museum, Sofia, Bulgaria

Царският замък през днешния ден

Ремонтът е сериозен – от остарялата постройката остават единствено каменните основи и част от основната фасада, всичко друго се построява отначало. Строителството лишава общо 4 години и се прави на два стадия. Първият е от 1880 до 1882 и се състои под управлението на арх. Виктор Румпелмайер дружно с архитектите Антонин Колар, Ларс и Майербер. Направен е партерен административен етаж, където се одобряват посетители, а над него има анфилада от бални зали и сервизен етаж. Откриването се отбелязва с празненство на 26 декември 1882 година Дворецът е първата представителна столична постройка в европейски жанр.

 BuitreNegro1

Черен лешояд / картал

Първата животинска експозиция в зоологическата градина е на черен лешояд (картал), какъвто виждате на фотографията.

Цар Фердинанд има интерес към колекционирането на диви животни и по този начин сбирката скоропостижно стартира да се уголемява. Птиците съставляват необикновен интерес за него и по тази причина скоро след основаването на зоологическата градина е построено особено място, където да живеят фазани. Следващото животно, което поставя копито в дворцовата градина е елен, а след него в градината идват и двойка кафяви мечки. Така последователно територията, с която се разполага, се изчерпва. Царят намира пространство за още животни в царската ботаническа градина.

Днес това е парка с Паметника на Съветската войска. Тогава паметникът към момента го е нямало, а единствената сграда на територията на градина е била колиба за депозиране на зеленчуци и семена. Тя била преотстъпена за потребностите на бързоразвиващата се зоологическа градина и обогатяването на животинската сбирка траяло. Царят довежда животни и от странство.

 Sofia Zoo - Lion 005

Лъва в зоопарка през днешния ден

През 1892 година в зоопарка идва и първата двойка лъвове. За тяхна къщурка се преустройва дотогавашната постройка за фураж и зърно. Още същата година двата лъва дават си вършат малко мъжко лъвче.

През 1892 година с Фердинанд в страната идва германецът доктор Паул Леверкюн – академик орнитолог, посланик, книжовник, музикант и към този момент частен царя, само че не за дълго. На идната година князът го назначава за шеф на софийския зоопарк. Неговият главен принос е построяването на доста кафези и спомагателни здания, които подкрепят и за в бъдеще оказват помощ по-бързото разгръщане на зоологическата градина. В солидната постройка, издигната по време на неговото ръководство по-късно са настанени и първите бели мечки. Леверкюн построява и първият басейн. Той ще стане дом на няколко розови пеликана. В същата година идва и първата едногърба камила. Обогатяването на фауната и изключително на сбирките от птици и бозайници продължава. През 1895 година е издигната огромна клетка, която да се населява от едрите грабливи птици, а по-късно същата година първите й жители се настаняват – два брадати лешояда. През идващите години броят им нараства доста, само че след това ги застига мор. Последният космат лешояд в зоопарка умира на 23 декември 1947 г – същият ден, в който комунистите афишират началото на национализацията.

Три години след назначението на Леверкюн на неговият пост идва Бернард Курциус – основният ловджия на двореца – който остава на поста в продължение на над 40 години. Той умира през 1931 в София.

 Sofia Zoo first pair of elephants 2

Първата двойка слонове в България – Нал и Дамаянти

Проектът за новия зоопарк, какъвто го знаем през днешния ден, е изработен от архитектите Илиев и Радославов при започване на 1966 година По проект би трябвало да бъде в Горни Лозенец, покрай Витоша. Строителството му става на три стадия и лишава 15 години.

През 1983 година преместването на животните може да стартира. За тази страхотна по размери интервенция са направени десетки специфични дървени сандъци по немски пример. Тя стартира през 1984 година и напълно предстоящо е огромно тестване както за хора, по този начин и за животни, само че и представление и атракция за жителите (тогава другари).

Новият зоопарк издигнат от Строителни войски е открит и отворен за гости на 10 септември 1984 година

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР