Във Варна, макар и да е облачно, настроението не е

...
Във Варна, макар и да е облачно, настроението не е
Коментари Харесай

Четирима композитори за Четирите годишни времена във Варна

Във Варна, въпреки и да е облачно, настроението не е минорно. Въпреки че е и петък 13-ти! Причината е чисто музикална. В 19 часа, във варненския Фестивален и конгресен център, стартира мултимедийният концерт на италианския режисьор Никола Д’Агнели – „ Четирите годишни. времена от четирима композитори “. Диригент е Джана Фратта, а сценограф – Валентина Савино.

Оркестърът на Държавна опера Варна ще извърши „ Четири картини от Италия “ за флейта, октавино и струнни на Роберто Ди Марино. Италианският композитор е роден през 1956 година в Тренто и съчетава в композициите си джаз звучене с хорови осъществявания. Като солисти в „ Четири картини от Италия “ ще чуем цигуларят Дино де Палма и флейтистката Сара Рулли.

След това ще прозвучи „ Пролетта “ от Астор Пиацола, роден през 1921 година в аржентинския град Мар дел Плата. Тази танго музика е част от композицията му „ Четирите годишни времена “, основана през 1965 година и въодушевена от едноименното произведение на Антонио Вивалди.

Ще бъде изпълнено и „ Лятото “ на родения през 1966 година в Долна Саксония Макс Рихтер. За него е присъщ минималистичният жанр и предизвиканите ярки асоциации. Той е прочут и на българския кинозрител с музиката си към „ Последните дни на Марс “ на режисьора Рори Робинсън.

Произведението „ Есен “, което публиката във Варна ще чуе, е на още един композитор, чиято музика е определяна като минималистична. Става дума за родения през 1937 година в Балтимор Филип Глас, който персонално не харесва етикета „ композитор – минималист “. Той е един от създателите, оказал най-силно въздействие върху развиването на музиката в края на ХХ век. Композира доста опери за учени, защото преди да се посвети напълно на музиката, следва математика и философия. Операта му „ Айнщайн на плажа “ (1976 г.) се счита за едно от най-значимите му творби. Има три номинации за "Оскар " в категорията "Филмова музика ": 1997 година - за „ Кундун “ на Мартин Скорсезе, 2002 година - за „ Часовете “ на Стивън Долдрии 2006 година - за „ Записки по един скандал “ на Ричард Еър.

Накрая ще бъде изпълнена и оригиналът на „ Зимата “, оповестена от Антонио Вивалди в една партитура с другите три "сезона " на „ Четирите годишнини времена “ през далечната 1725 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР