Във Франция започна разследване за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната

...
Във Франция започна разследване за предполагаемо незаконно финансиране на предизборната
Коментари Харесай

Франция разследва Макрон

Във Франция стартира следствие за хипотетично нелегално финансиране на предизборната акция на френския президент Еманюел Макрон за изборите през 2017 година. Това заяви вестник „ Льо Паризиен ”, на който се базират медии от чужбина. Националната финансова прокуратура на страната е образувала през ноември досъдебно произвеждане, което е предоставено на трима следователи. Един от тях е Серж Турньор, който през 2017 година повдигна обвинявания против някогашния министър председател Франсоа Фийон. Заради следствието Фийон се отдръпна от предизборната конкуренция, макар че съгласно социологическите изследвания имаше шансове да изпревари Макрон.

Първоначално следствието стартира през март след отчета на Сената за прането на пари от частни консултантски компании и неплащането на корпоративен налог. В него се показва, наред с други неща, че френският офис на американската компания McKinsey евентуално не е плащал налози през последните 10 години, а държавните разноски за консултантски услуги са се удвоили приблизително от 2018 до 2021 година, когато са достигнали 1 милиард евро годишно. Едва след претършуване на централата на McKinsey през май тази година прокурорите взеха решение да прибавят съмнения за " фаворизиране " и " нелегално финансиране на акция " към чисто финансовия случай. Сега те би трябвало да ревизират дали американската компания е имала привилегирована позиция при възлагането на държавни поръчки. На този стадий, съгласно източници на вестника, проверяващите евентуално знаят единствено за съществуването на връзки сред обкръжението на президента и McKinsey.

В същото време консултанти от тази компания са работили по акцията на Макрон по време на президентските избори през 2017 година, съгласно вестник „ Льо Монд ”, и се твърди, че даже са заемали избрани позиции в президентската партия „ Републиката на марш ” (преименувана по-късно на Ренесанс). От прокуратурата отхвърлят да разясняват информацията на вестника. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР