Във Франция чух следния виц: Сенегалски министър на строителството се

...
Във Франция чух следния виц: Сенегалски министър на строителството се
Коментари Харесай

На Торбалан не му трябва банка

Във Франция чух следния анекдот: Сенегалски министър на строителството се срещнал в Париж със своя френски сътрудник. След успешни преговори французинът го поканил на вечеря в дома си в парижко предградие. Гостенинът се учудил от луксозната къща и простодушно запитал от кое място човек на държавна заплата може да има толкоз пари за сходен парцел. Домакинът му дал отговор сякаш шеговито: " Виждаш ли през прозореца тази автомагистрала? От нея 0,001% е тук, в къщата. "

Две години по-късно французинът върнал визитата. Сенегналският му хазаин също го поканил на вечеря. Гостенинът зинал от изненада, като видял в какво шато́ живее сътрудника му.

- Откъде толкоз пари?

- Виждаш ли през прозореца тази автомагистрала?

- Не.

- Ами по тази причина не я виждаш.

И ние не трябва да се надяваме да забележим скоро автомагистрала " Хемус ", откакто разбрахме какъв строителен героизъм е направил Бойко Борисов в залеза на своето ръководство. Натъпкал е цялостен лот от автомагистралата (по думите на  главния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров) и е замижал по какъв начин десетки милиони бюджетни левове отпътуват само за ден в незнайна (за нас) посока. " Те не са средства на Бойко Борисов и неговото държавно управление, а на българския поданик. Къде са отишли - в чии ръце са, стана ясно. Как са разходвани - не е ясно. Във всеки случай не за автомагистралата ”, изясни на 5 ноември вътрешният министър Бойко Рашков. Какво е било през другите дни на трите му мандата надали ще имаме въображението да си представим, щом е позволил корупционният екскаватор да изгребе за ден част от хазната, без да го виждат контролните органи.

Сега се споглеждаме по какъв начин по този начин са разплатени предплатено повече от милиард лв. за мислена автомагистрала без трасе, а където е издигната - стартира да се разрушава заради некачествено строителство.

Темата за пари в чували

се върти към Борисов от години, само че в последно време бе сменена от тематиката за пари в чекмедже, което има по-скромна съдържимост. Към нея се добави този месец и тематиката за ( " Тези средства са минали през една банка, благосъстоятелност на Бойко Борисов. Със собственика на тази банка Борисов преди години е имал общи компании " - Бойко Рашков). Това даде мотив на някогашния министър председател да:  " Ако имам банка, няма да имам чекмедже. Изберете си: чекмедже или банка, бе... "

За неговия магистрален обсег чекмеджето е малко, а банката е прекомерно огромна, с цел да остане невидима. Сега се връщаме към чувалите. в Народното събрание и пред един вестник от водача на " Атака " Волен Сидеров. Той твърдеше, че съгласно негови източници пари са били изнасяни с държавния аероплан към Ливан. Две години по-късно, тъй като Сидеров не можа да потвърди изказванията си. Но неспособността да докажеш нещо, което си чул, не го трансформира автоматизирано в небивалица. Това може да е белег, че очевидците се опасяват да потвърдят пред съд думите си, тъй като многото пари могат да значат и огромни благоприятни условия за възмездие.

Въпреки този сигнален сигнал полемиката по

схемата " Борисов-пари-чували-Ливан "

бе възродена преди дни от някогашния заместник-председател на Движение за права и свободи Осман Октай. Той бе запитан от сайта : " Бойко Рашков приказва за изнесени пари в чували. Възможно ли е в XXI век сходно нещо да се случва? " Отговорът бе: " Те са изнесени през Ливан и Дубай в разнообразни офшорни банкови сметки и в разнообразни сейфове. Това е станало под предлог че са дипломатически колета ".  А допустимо ли е Бойко Борисов да не е знаел? " Няма по какъв начин да стане това. Всички са работили по стила на мафията и групировките. Пари със сакове са били хвърляни непосредствено в каросерията на джипката му по време на обиколките по пътища и автомагистрали. Именно това са парите, които са изнесени не по банков път. Не инцидентно се приказва за пари в чували и денкове. Като министър-председател Борисов е употребявал държавния аероплан от „ Авиоотряд 28 “, споделил Октай, като че ли с цел да потвърди думите отпреди осем години на Волен Сидеров макар неоправдателната му присъда.

Тъй като прокуратурата към този момент не проявява активност по тематиката, можем да гадаем какво се крие зад такива повтарящи се изказвания, които излагат на риск създателите им. Журналистите няма по какъв начин да бъдат очевидци и по тази причина се ориентират по

косвени признаци

Един от повтарящите се детайли в схемата е Ливан. Някога той бе считан за Швейцария на Близкия изток заради развитото си банково дело, само че гражданската война промени облика му. Сега властта му се управлява в забележителна степен от групировката " Хизбула ", упреквана остро от Израел и Съединени американски щати в тероризъм. По времето на първото твърдяно изнасяне на пари " в чували " към Ливан (вероятно година преди изказването на Сидеров) стана против рейс с израелски туристи (12 юли 2012 г.), за който Тел Авив и Вашингтон неотложно упрекнаха " Хизбула ". България обаче сподели осезаема тромавост при следствието. След дълго отсрочване съобщи посредством тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов на 5 февруари 2013 година, че " може да се направи обосновано съмнение " за роля на две лица от " Хизбула " в атентата. Но в обвинителния акт, който е от 100 страници, не се загатва името на организацията и няма доказателства против нея.

Ако тогава са изнасяни пари в чували, с цел да бъдат обгрижвани от свързани с " Хизбула " банки, надали изпращачите са имали интерес да уличават групировката в тероризъм. Нещо повече, повторението на сюжета години по-късно би трябвало да приказва за непокътнато взаимно доверие. Гениалните неща са елементарни. Във века на електрониката е рисковано да криеш пари в швейцарски банки, тъй като и оттова са излизали дискове с уличаваща информация. Много по-просто е да ги сложиш в чувал, както вероятно мислят хора, които не изпитват стеснение да се показват за елементарни. Съвременният Торбалан е сигурен, че и ние сме елементарни, и по тази причина ни убеждава в своята непорочност, като се кръсти пламенно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР