Вътрешният министър Христо Терзийски да разследва информациите за атака срещу

Вътрешният министър Христо Терзийски да разследва информациите за атака срещу ...

Евродепутати искат България да разследва насилието над журналисти


Вътрешният министър Христо Терзийски да разследва информациите за атака срещу журналиста Димитър Кенаров по време на протестите на 2 септември, както и други случаи на полицейско насилие срещу представители на медиите. За това настояват евродепутатите от работната група за медиите.

Те са изпратили писмо до вътрешния министър.

"Ние, евродепутатите, ви пишем, за да призовем за пълно, цялостно и безпристрастно разследване на предполагаемата атака на българската полиция срещу Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, на 2 септември", се казва в писмото. По-нататък се цитират публикации и сведения, че Кенаров е бил ритан в главата от полицаи.

Самият Кенаров разказва, че на 2 септември е бил притиснат до стена на сграда от полицаи, докато правел снимки заедно с други колеги, въпреки че надписът на маската му сочел, че е журналист, и след това бил задържан и влачен през площада до стълбите на парламента. Въпреки представянето на журналистическа карта е преместен в полицейски микробус, където е държан час, а след това е откаран в 5-о РПУ, без заповед за задържане и без достъп до адвокат.

"Призоваваме ви за незабавно и пълно разследване на тези твърдения и да се потърси сметка на отговорните," продължава писмото.

Споменават се е други случаи, сред които пострадалите от лютив спрей репортери и оператори на няколко медии. Както и твъденията на фотожурналиста Николай Дочинов, че е удрян с палки по гърба, а и фотоапаратът му е повреден.

"Всички твърдения за малтретиране и насилие срещу журналисти трябва да бъдат незабавно разследвани" и да се вземат "незабавни стъпки, за да се гарантира, че всички журналисти, отразяващи протестите и публични събития, могат да го правят в безопасност и независимост и с пълната защита на закона", категорични са представителите на Европейкия парламент.

Източник: duma.bg