Ватиканът предложи в петък да посредничи между Израел и палестински

...
Ватиканът предложи в петък да посредничи между Израел и палестински
Коментари Харесай

Ватиканa предлага посредничество между Израел и Хамас

Ватиканът предложи в петък да посредничи сред Израел и палестински екстремисти за освобождението на заложници в Газа и за улеснение в полагането на основи за мир, само че сподели, че израелският отговор на " нечовешката " офанзива на Хамас би трябвало да съблюдава " пропорция ". 

В петък израелските военни приканиха всички цивилни от град Газа ,, защото натрупаха танкове за предстояща инвазия в отговор на опустошителното нахлуване на 7 октомври от екстремистката формация Хамас.

В изявление за ватиканските медии кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар на Ватикана, сподели, че Светият трон остава твърдо уверен, че решението за две страни е единственият метод да се подсигурява дълготраен мир в района.

" Освобождаването на израелски заложници и отбраната на почтени животи в Газа са в основата на казуса, основан от офанзивата на Хамас и отговора на израелската войска ", сподели Паролин, който е първи посланик във Ватикана и номер две след папа Франциск в йерархията на Светия трон.

" Те са в центъра на всички наши грижи: папата и цялата интернационална общественост. Светият трон е подготвен за всяко належащо ходатайство, както постоянно ", сподели той.

Паролин добави: " Необходимо е да си възвърнем възприятието за разсъдък , да изоставим сляпата логичност на омразата и да отхвърлим насилието като решение. Право на тези, които са атакувани, е да се пазят, само че даже законната отбрана би трябвало да зачита параметъра на пропорция. "

Повече от 1500 палестинци бяха убити при след трансграничното нахлуване на Хамас, при което починаха повече от 1300 души, най-вече цивилни в околните градове и кибуци.

Паролин прикани за директни договаряния сред Израел и Хамас , с цел да се " избегнат по-нататъшни кръвопролития, както се случва в Газа, където доста почтени цивилни жертви са породени от офанзивите на израелската войска ".

Всяко трайно решение, сподели Паролин в изявлението, трябваше да вземе поради. Израел споделя, че градът е неговата " обединена и безконечна столица ", само че палестинците виждат източната част на града като столица на бъдеща страна.
 Многохилядни манифестации в поддръжка на Газа в Близкия изток
Многохилядни манифестации в поддръжка на Газа в Близкия изток

Израелските сили за сигурност също се приготвят за вълнения край джамията Ал-Акса, ситуирана в Източен Йерусалим
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР