Васко Начев, енергиен експертЗапочна се от първият ден! Престрелки, обвинения,

...
Васко Начев, енергиен експертЗапочна се от първият ден! Престрелки, обвинения,
Коментари Харесай

Васко Начев: Няма да получим и 1 куб. м гориво от Газпром по договор, кризисният щаб се занимава с обречена кауза

Васко Начев, енергиен специалист

Започна се от първият ден! Престрелки, обвинявания, оправдания, потриване на ръце за реваншизъм и още, и още, и още... Добре е да си дадем сметка, че обстановката към доставките на газ освен, че е комплицирана, само че ще става все по-сложна.

Новосъздаденият спешен щаб е претрупан със свръх очаквaния: - Да обезпечи предсказуемост и озаптяване цените на природния газ. Това е обречена идея! С сходна задача няма по какъв начин да се оправи спешен щаб, даже включените в него да са от друга планета! Няма по какъв начин да си резервирал потенциали на годишна база, без да знаеш дали ще ползваш терминал.

Това значи КЕВР да ти признае този разход и да го включиш в цената на газа, който доставяш по дълготрайния си контракт с Газпром. Невъзможно, нали? Цената на азерския газ се била повишила през последните два дни?! Добре е да се каже каква е и повода за това! Николай Павлов и Делян Добрев знаят най- добре. Може да се посочат глупави/грешни дейности на всички, които са свързани с газовия бранш за последните 10 години, само че какво от това!? По никакъв метод сходно нещо няма да помогне за излизане от обстановката.

Искам единствено да кажа, че всеки ден е скъп. Ако се впуснем занапред да разгласяваме търгове, да търсим нови снабдители, да се чудим и мъдрим от кой, какъв брой, по какъв начин и за какво, има заплаха да се озовем в невъзможност и тогава в действителност зимата ще е много сурова за прекарване... Отсега мога да уверя този спешен щаб, че вероятността да получим и един кубически метър газ от Газпром по контракта ни с тях, който изтича в края на годината, е доста малко евентуално.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР