Васил Гарванлиев влезе в историята като първият представител на Евровизия

...
Васил Гарванлиев влезе в историята като първият представител на Евровизия
Коментари Харесай

Китай и Северна Македония - като две капки вода

Васил Гарванлиев влезе в историята като първият представител на " Евровизия " от република Северна Македония, който има и български паспорт. Това би могло да освободи доста сънародници от усилието да избират за кого да гласоподават.

Но когато  се оказа, че в клипа му има детайли от българско знаме, а от публикувано тези дни изявление на Гарванлиев отпреди година, стана ясно, че той има и български паспорт, това докара до „ патриотична и неоправдателна акция ”, в която артистът бе упрекнат в „ провокация ", " национално изменничество ", " оскърбление ", " посегателство на идентичността " и така нататък В районен съд Македония се появи и " онлайн петиция " под мотото " СТОП на пробългарската агитация в Македония ". 

В Америка Клои Жао влезе в историята, като стана втората жена и първата азиатка, получила премия " Златен глобус " за най-хубав режисьор. В момента филмът ѝ „ Земя на номади “ води в номинациите за „ Оскар “. 

Малко по-късно от ненадейно публикувани в обществените мрежи изявленията на Клои Жао отпреди години, стана ясно, че тя е правила „ унижаващи “ родната ѝ страна мнения. Това докара до отразяването на кино лентата и успеха ѝ в китайските медии и онлайн платформи да бъде прекъснато. 

Едното от двете привидно пренебрежителни за родната ѝ страна изказвания не беше истина. Австралийско списание бе цитирало погрешно Жао да споделя, че Америка „ в този момент “ е нейната страна, до момента в който в действителност бе споделила, че Америка „ не “ е нейната страна. (Оттогава грешката е видяна и поправена онлайн, само че в соц. медиите циркулира сбърканата версия).

Вторият откъс - появил се през 2013 година в изявление за списание Filmmaker, беше отстранен преди излизането на кино лентата ѝ предишния месец. Там тя загатва, че като „ младеж в Китай, е била на място, цялостно с неистини “.

" Да държим Китай открит към света значи да можем да се приспособим  към някои спорове и непоследователности “, споделя Ху Сидзин, редакторът на националистическата държавна медия Global Times, в Weibo, китайски уеб страница за микроблогове. “През 2013 година Жао сподели нещо, което може да се смята за унизително за Китай, само че тя въпреки всичко не е от екстремистките, които трансформират такива полезности в политически позиции и ги промотират в чужбина “.

Но търсенето в Weibo за хаштага  #Nomadland или китайското заглавие на кино лентата „ Няма земя, на която да разчитате “ връща известие, че тематиката нарушава китайските „ закони, разпореждания и политики “, съобщи Variety този месец. Изображенията на истинския афиш на кино лентата към този момент не се появяват в китайските обществени мрежи и блогове, където всичко, обвързвано със Земя на номади, е изчезнало.

Две от най-големите онлайн платформи за онлайн продажба за билети в Китай са свалили от уеб страниците си премиерната дата на „ Земя на номади “ - 23 април, макар че съгласно Variety, те към момента се надяват, че филмът ще бъде пуснат, въпреки и тихомълком, без никаква реклама, съгласно неназовани източници.

Вместо поздравления и аплодисменти за триумфите си, въпреки и в доста разнообразни мащаби, и Васил Гарванлиев, и Клои Жао се сблъскаха с доста сходни патриотични съмнение и неодобрения в родните си страни, ставаха жертви на държавно организирана „ просвета на отменяне “. Това ни подсеща, че през 1995 година на тукашните управляващи и през разум не им мина поздравят Кристо за грандиозното му достижение — пакетирането на Райхстага. За тях по това време той несъмнено е бил взе още „ предател на родината “.  Трябваха им десетина години, с цел да се поправят, и единствено във Фейсбук - чак когато направи „ Плаващите кейове “ през 2016 г. 

Все пак Гарванлиев ще може да се яви на Евровизия, а ние ще можем да проявим национализъм, като гласуваме за песента на българина, вместо за най-хубавата ария. Дали „ Земя на номади “ ще влезе в китайските киносалони — още не е несъмнено. Важното е, ако/като Жао вземе „ Оскар “, да не изтърве инцидентно нещо неподходящо. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР