Вашият черен дроб върши фантастична работа, като изчиства токсините от

...
Вашият черен дроб върши фантастична работа, като изчиства токсините от
Коментари Харесай

15 полезни храни за черния дроб

Вашият черен дроб прави фантастична работа, като почиства токсините от тялото. Но има няколко потребни храни за черния дроб, които може да хапвате повече с цел да му помогнете да работи по най-хубавия метод.

Освен това, черният дроб е разпознат като притежаващ над 500 други значими функционалности, в това число:

  • Произвеждането на жлъчка, която оказва помощ за отвеждането на отпадъците и разгражда мазнините в тънките вътрешности
  • Произвеждане на холестерол и характерни протеини, които оказват помощ за преместването на мазнините през тялото
  • Изчистване на кръвта от медикаменти и други отрови
  • Регулиране на съсирването на кръвта
  • Премахване на бактериите от кръвта и основаване на имунни фактори за битка с инфекциите

Затова е значимо да се грижите за здравето на черния си дроб. Можете да извършите това, като поддържате здравословно тегло, упражнявате постоянно, ядете храни потребни за черния дроб, и избягвате храни нездравословни за черния дроб.

Храни потребни за черния дроб

Като цяло една уравновесена диета, която включва доста плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни богати на фибри, здравословни мазнини, постни протеинови източници и богати на калций млечни артикули, е това което вашият черен дроб и останалата част от тялото ви, обработват най-добре.

На по-специфично равнище, изследванията демонстрират, че някои храни могат да бъдат извънредно потребни, когато става въпрос за отбрана от чернодробно заболяване и възстановяване на резултатите за тези с чернодробно заболяване.

1. Тъмнолистни зеленчуци

Тъмнолистни зеленчуци като спанак, сминдух, горчица, рукола са отличен източник на антиоксиданти, фибри, нитрати, калий, манган, магнезий, тъй че всички те оказват помощ за поддържане и поддържане на черния дроб. Освен това те са богати на хлорофил, който съгласно проучванията оказва помощ на черния дроб да обезврежда токсините и тежките метали.

Вижте още:

2. Грейпфрут

Грейпфрутът е цялостен с витамин С, фибри, витамин А, калций, желязо и други и оказва помощ за понижаване на хроничното инфектиране.

Според изследвания има 2 съществени антиоксиданта, открити в нарингенина и нарингина на грейпфрута, които оказват помощ за понижаване на чернодробната фиброза.

3. Кафе

Всички обичаме кафето, само че положителната вест е, че оптималното количество кафе е от изгода за здравето на черния дроб. Кафето е богато на полифеноли, които имат противовъзпалителни свойства. Според изследване кафето оказва помощ за понижаване на възпалението в черния дроб, обезврежда свободните радикали и има предпазен резултат против развиването на чернодробна цироза.

4. Кръстоцветни зеленчуци

Зеленчуци като зеле, броколи, карфиол, брюкселско зеле, горчица и кейл попадат в категорията на кръстоцветните зеленчуци, богати са на флавоноиди, фитонутриенти, каротеноиди, които оказват помощ за обезвреждане на токсините. Те също по този начин съдържат глюкозинолати, които провокират ензимна реакция, която оказва помощ за детоксикацията на тежките метали от кръвта.

Проучвания върху животни откриват, изгодата от консумация на дестилат от броколи и брюкселското зеле за повишение равнищата на ензимите за детоксикация и защищават черния дроб от увреждане.

5. Цвекло

Цвеклото е една от тези храни потребни за черния дроб. То е с високо наличие на антиоксиданти и хранителни субстанции като беталаини, беатин, фолиева киселина, пектин, манган, калий, витамин А, витамин С и други

Цвеклото е е добър източник на фибри. Като цяло то подтиква потока на жлъчката, който разгражда отпадъците, тъй че да могат да се отделят от тялото по-бързо. Проучване потвърждава, че потреблението на сок от цвекло дава изгоди за здравето на сърцето и понижаване на окислителното увреждане и възпалението.

6. Ядки

Ядките са великолепен източник на здравословни мазнини като мононаситени и полинаситени мазнини. Тези здравословни мазнини са противовъзпалителни и защищават от струпване на мазнини. Орехите съдържат аргинин, който оказва помощ за отстраняването на амоняка от тялото.

Проучване от 2019 година откри, че потреблението на ядки е може да понижи риска от неалкохолно мастно чернодробно заболяване.

7. Пълнозърнести храни

Зърнени храни като просо, овес, ечемик, кафяв ориз, просо и други, са с високо наличие на фибри.

Храните, богати на фибри, подкрепят неприятното храносмилане, като по този метод оказва помощ и на черния дроб. Овесът има бета глюкани, които оказват помощ за понижаване на мазнините в черния дроб и възпалението.

8. Чесън

Чесънът е богат източник на алицин, витамин В6, селен и други Серното съединяване в чесъна е антибиотично, противогъбично и антиоксидантно. Селенът в чесъна задейства черния дроб да изхвърля токсините.

9. Вода

Водата е най-лесно налична и най-подценявана. Пиенето на задоволително вода оказва помощ за извеждането на токсините от тялото, което от своя страна оказва помощ непосредствено на черния дроб.

10. Билки

Билки като бял бодил, джинджифил, корен от глухарче, корен от репей. Повечето от билките, които поддържат черния дроб, са горчиви, защото това задейства черния дроб да основава жлъчка и да почиства отпадъците.

11. Куркума

Всички знаем за чудодейните изгоди от тази златна билка. Според изследване от 2018 година куркумата оказва помощ за производството на жлъчка и оказва помощ за детоксикацията на черния дроб, също по този начин куркумата оказва помощ за понижаване на свободните радикали, които водят до увреждане.

12. Авокадо

Хората с мастен черен дроб са склонни да имат положение, известно като инсулинова устойчивост. Това значи, че тялото ви може да създава инсулин, само че не може да го употребява дейно в тялото.

Инсулинът се създава от панкреаса ви и оказва помощ за преместването на глюкозата (известна още като захар) от кръвта ви и я транспортира в тялото ви, с цел да бъде употребена от вашите кафези.

Някой с инсулинова устойчивост може да има струпване на инсулин в кръвния поток и това може да засегне и черния ви дроб.

Проучване от 2015 година откри, че маслото от авокадо може да помогне за понижаване на връзката на възпалението на черния дроб с безалкохолния мастен черен дроб.

13. Зехтин

Здравословните мононенаситени мазнини в зехтина се свързват с понижаване на наличието на мазнини в черния дроб. Проучване от 2016 година откри, че постоянната консумация на зехтин, понижават натрупването на чернодробни ензими и триглицериди.

Не единствено, че зехтинът е потребен, когато става въпрос за възстановяване на нашия липиден профил, той също оказва помощ за понижаване инфектиране в цялото тяло.

14. Мазни риби

Преглед от 2020 година, откри, че омега-3 мастните киселини могат да оказват помощ за понижаване на възпалението, намерено при мастно чернодробно заболяване.

В допълнение, изследването откри, че омега-3 могат също да подобрят кръвните равнища на общия холестерол, триглицеридите и HDL или потребния холестерол, както и да имат позитивен резултат върху телесната маса.

Може да добавите омега-3 мазнини в хранителния ви режим, посредством консумация на  мазни риби няколко пъти седмично.

15. Плодове

Според изследване от 2017 година, антиоксидантите, наречени полифеноли, могат да оказват помощ при лекуването на неалкохолно мастно чернодробно заболяване. Те усилват окисляването на мастните киселини. Дават по-добър надзор на инсулиновата устойчивост, оксидативния стрес и възпалението, които са главните фактори, свързани с прогресията от просто струпване на мазнини до мастно чернодробно заболяване.

Полифенолите се намират във високи количества в горски плодове като ягоди, боровинки и малини.

Храни нездравословни за черния дроб

Въпреки, че нито една храна не е изцяло неразрешена, най-добре е да ограничите потреблението на тези храни нездравословни за черния дроб.

1. Алкохол

Чернодробното заболяване, обвързвано с алкохола, се дължи на години на прекалено пиянство на алкохол. Прекомерното пиянство се дефинира като повече от осем алкохолни питиета седмично за дамите и повече от петнадесет алкохолни питиета седмично за мъжете.

В последна сметка черният дроб се възпалява и се получава необратимо увреждане, известно като цироза. Ако решите да пиете алкохол, правете го умерено, което се дефинира като най-много едно пиво дневно за дами и две питиета дневно за мъже.

2. Пържени храни

Пържените храни, като пилешки хапки и пържени картофи, са с високо наличие на наситени мазнини. Яденето на прекалено много наситени мазнини може да затрудни работа на черния дроб и с течение на времето да докара до проблеми.

3. Преработени меса

Преработените меса като саламите са храни нездравословни за черния дроб. Те имат доста високо наличие на наситени мазнини, честата консумация на тези храни може да докара до увреждане на черния ви дроб. Ако решите да ядете модифицирани меса, правете го в дребни количества и избирайте постно месо, когато е допустимо.

4. Газирани питиета

Добавената захар в газираните питиета обезпечава малко или никакви хранителни субстанции. Твърде доста добавена захар може да накара черния дроб да преобразува непотребната захар в мазнини, което с течение на времето може да способства за мастно чернодробно заболяване. Проучване от 2010 година удостоверява, че несъразмерната консумация на безалкохолни питиета, увеличава  доставката на свободни мастни киселини в черния дроб, а нарасналото струпване на чернодробни триглицериди способства за мастния черен дроб.

Безалкохолни питиета съдържат царевичен сироп с високо наличие на фруктоза, който съдържа съществени градивни детайли на захарта, фруктоза 55% и глюкоза 45%. Безалкохолните питиета са водещ източник на добавена захар в международен мащаб и са свързани със затлъстяване, диабет и метаболитен синдром

Обобщение

Вашият черен дроб играе доста значима роля и се предлага да извършите каквото можете, с цел да го отбраните. Храните, изброени нагоре, са посочили удобно влияние върху черния дроб и включването им във вашата диета е натурален и здравословен метод да помогнете за поддържане на черния дроб и вярното му действие.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР