Вашингтон. Съединените щати смятат, че само страните членки на НАТО

...
Вашингтон. Съединените щати смятат, че само страните членки на НАТО
Коментари Харесай

Белият Дом: Само НАТО и Киев могат да решават за членството на Украйна в Алианса

Вашингтон. Съединените щати считат, че единствено страните членки на НАТО и Киев би трябвало да вземат решение по отношение на възможното участие на Украйна в Северноатлантическия алианс. Това заяви в понеделник на постоянен брифинг за публицисти прессекретарят на Белия дом Джен Псаки, представена от ТАСС .

След като прочете изказване, публикувано от Белия дом по отношение на телефонните диалози сред съветниците на съветския и американския президент Юрий Ушаков и Джейк Съливан по отношение на гаранциите за сигурност на Москва, тя добави: „ Това е в сходство с нашата настояща работа и взаимоотношение с Русия, Украйна и Европа в границите на случилото се през миналата седмица “. „ Що се отнася до участието в НАТО или влизането в НАТО, тогава, във връзка с тяхното [руското] предложение, от позиция на президента [на Съединени американски щати Джо Байдън] и администрацията, правото на суверенните страни е да избират своите партньорства и съюзи е един от главните правила на европейската сигурност “, сподели тя, като добави, че този метод си остава американската политика.

„ Подкрепяме стремежите на страните да се причислят към НАТО и да изпълнят характерните условия [за участие в Алианса]. Отношенията на НАТО с Украйна са въпрос, който би трябвало да се взема решение единствено от Украйна и нейните 30 съдружници в НАТО “, добави Псаки.

Както сподели по-рано в понеделник прессекретарят на съветския държавен глава Дмитрий Песков, Ушаков и Съливан „ продължиха полемиката в подтекста на добре познатите съветски оферти, изложени в два проектодокумента и преди този момент предадени на американска страна “. Той означи, че договарянията са били „ от настоятелен и прагматичен темперамент “, а президентските помощници „ са се договорили да продължат контактите “.

На 17 декември съветското външно министерство популяризира два съветски проектодокумента за даване на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и Северноатлантическия алианс. По-рано беше обявено, че Ушаков е споделил на Съливан, че Москва е подготвена неотложно да стартира договаряния по плановете на тези документи. Русия ще бъде показана на консултациите от заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков.

По-рано съветският президент Владимир Путин прикани НАТО да стартира основни договаряния за даване на надеждни и дълготрайни гаранции за сигурност на Русия. Той посочи, че Москва има потребност точно от правни гаранции, защото западните сътрудници не са изпълнили съответните си устни отговорности.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР