Вашингтон. Съединените щати потвърдиха подкрепата си за проектите за проучване

...
Вашингтон. Съединените щати потвърдиха подкрепата си за проектите за проучване
Коментари Харесай

Kathimerini: Държавният департамент призна суверенното право на Кипър да разработва ресурсите си

Вашингтон. Съединените щати потвърдиха поддръжката си за плановете за изследване на природен газ на Кипър, откакто страната даде лиценз за изследване в Средиземно море на Exxon Mobil и Qatar Petroleum тази седмица, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

„ Политиката на Съединени американски щати по отношение на изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Република Кипър е дългогодишна и не се е трансформирала. Съединените щати признават правото на Република Кипър да създава ресурсите в своята изключителна икономическа зона “, сподели представител на Държавния департамент в събота, разяснявайки реакцията на Турция по връзки на лицензите за изследване, издадени от Кипър.

Турция в четвъртък упрекна Кипър, че е нарушил нейния континентален шелф, като е дал лиценз за изследване на двете компании, заявявайки, че няма да разреши неразрешено изследване в своята пълномощия.

Кабинетът на Кипър съобщи в четвъртък, че ще даде лиценз на Exxon Mobil и Qatar Petroleum за изследване на въглеводороди в част от оповестената изключителна икономическа зона на Кипър (ИИЗ), която се намира на юг и на югозапад от острова.

Министерството на външните работи на Турция съобщи, че този ход нарушава нейния континентален шелф в Източното Средиземноморие. Кипър обаче отговори, че въпросната зона е част от континенталния шелф на острова.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР