Вашингтон. Съединените щати обявиха в сряда, че са изложили дипломатически

...
Вашингтон. Съединените щати обявиха в сряда, че са изложили дипломатически
Коментари Харесай

Reuters: САЩ призоваха за деескалация в Украйна, предлагат на Русия дипломатически път

Вашингтон. Съединените щати оповестиха в сряда, че са изложили дипломатически път за справяне с необятните съветски претенции в областта на сигурността в Източна Европа, осведоми Reuters . В писмен отговор на настояванията на Русия, отправени персонално от посланика им в Москва, Съединени американски щати повториха уговорката си да поддържат политиката на „ отворени порти “ на НАТО, като в същото време оферират „ кардинална и прагматична оценка “ на терзанията на Кремъл, съобщи държавният секретар Антъни Блинкен.

Блинкен беседва с китайския външен министър Ван И за Украйна в сряда, като акцентира световната сигурност и икономическите опасности, които могат да произтекат от по-нататъшната съветска експанзия, заяви Държавният департамент.

„ Секретарят Блинкен... съобщи, че деескалацията и дипломацията са виновният път напред “, сподели представителят на ведомството Нед Прайс в изказване.

Русия изиска от НАТО да изтегли войските и оръжията си от Източна Европа и да забрани на нейната съседка Украйна, някогашна руска република, да се причисли към Алианса. Вашингтон и неговите съдружници от НАТО отхвърлят тази позиция, само че споделят, че са подготвени да разискват други тематики като надзор на въоръженията и ограничения за създаване на доверие.

„ Излагането на нещата в текст е... добър метод да се уверим, че сме допустимо най-точни и руснаците схващат нашите позиции, концепциите ни допустимо най-ясно. В момента документът е при тях и топката е в техния двор “, сподели Блинкен пред кореспонденти.

Дали президентът Владимир Путин е подготвен да одобри дневния ред на Вашингтон и неговите съдружници, ще дефинира идната фаза на рецесията, в която Москва е събрала към 100 000 бойци покрай границата с Украйна, като в същото време отхвърля проектите си за навлизане.

НАТО споделя, че слага сили в подготвеност и укрепва Източна Европа с повече кораби и бойни самолети, до момента в който Съединени американски щати, Англия и други дават оръжия, с цел да оказват помощ на Украйна да се пази против доста по-голямата войска на Русия.

Запитан какъв брой време ще би трябвало на Русия, с цел да изследва отговора на НАТО, заместник-министърът на външните работи Александър Грушко съобщи пред „ Интерфакс “: „ Ще го прочетем. Ще го проучим. Партньорите проучваха нашия план съвсем месец и половина “.

В Париж дипломати от Русия, Украйна, Франция и Германия организираха повече от осем часа договаряния за преустановяване на спора в Източна Украйна, част от по-широката рецесия сред Москва и Киев, която рискува да се трансформира в пълномащабна война.

Преговорите в „ Нормандския формат “ са добър сигнал от Русия и стъпка към понижаване на по-широкото напрежение, макар че остават огромни разлики с по-нататъшните договаряния, планувани в Берлин след две седмици, сподели френски чиновник.

Разногласията сред Запада и Русия излязоха напълно нескрито във вторник, когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че ще обмисли налагането на наказания персонално на Путин, в случай че той нахлуе в Украйна, част от опит на Вашингтон да убеди Москва, че всяко ново деяние против Украйна ще докара до големи разноски.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че персоналните наказания против Путин биха били „ политически разрушителни “, добавяйки, че на висшите ръководители на Русия е законно неразрешено да имат активи, имущество и банкови сметки в чужбина.

Личното благосъстояние на Путин е сензитивна тематика в Русия. Според последното му публично разобличаване, той е спечелил единствено 10 милиона рубли (126 175 долара) през 2020 година

Песков по-рано сподели, че налагането на наказания против Путин би означавало спиране на дипломатическите връзки.

Русия организира нови военни учения на сушата и в Черно море в сряда и трансферира нови парашутисти и бойни самолети в Беларус, северно от Украйна, за това, което разказва като взаимни учения там идващия месец.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба сподели, че Москва към момента не е събрала задоволително сили за огромна атака, само че това не значи, че не може да го направи по-късно. Блинкен сподели, че американците в Украйна би трябвало да обмислят напускането си.

Ден откакто Съединени американски щати доставиха противотанкови ракети, пускови установки и друго съоръжение за Javelin на Украйна, Германия беше подложена на рецензия, тъй като сподели, че ще достави на Киев 5000 военни каски, като разгласи изрично, че няма да даде оръжия на Киев.

Кметът на украинската столица Виталий Кличко сподели пред вестник Bild, че немските каски са били смешка. „ Каква поддръжка ще изпрати Германия по-късно? “ попита той. — Възглавници? “

Спорът акцентира комплицираната задача, пред която са изправени Съединени американски щати в опитите си да изградят съглашение с европейските съдружници, които поддържат мощни бизнес връзки с Русия и разчитат в огромна степен на нея за сила, по отношение на мощен пакет от наказания, в случай че Москва нападна.

Най-добрите италиански бизнес водачи, в това число UniCredit Bank, организираха видеоконференция с Путин в сряда, макар апела от държавното управление им да не вземат участие. Украйна не е обсъждана, сподели италианският уредник.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс сподели в сряда, че газопроводът „ Северен поток 2 “ сред Русия и Германия „ няма да продължи напред “, в случай че Русия нахлуе в Украйна, макар че не посочи дали Германия е заела същата позиция.

Вашингтон се тормози, че „ Северен поток 2 “ ще усили зависимостта на Европа от Русия за газ.

Представители на Съединени американски щати настояват, че водят договаряния с огромни производители на сила и компании по целия свят за евентуално отклонение на доставките за Европа, в случай че Русия нахлуе в Украйна.

На въпрос за отчетите, че промишлеността има дребен или никакъв потенциал да обезпечи нужните доставки, прессекретарят на Белия дом Джен Псаки сподели в сряда, че Съединените щати са изправени пред логистични провокации, изключително към превозването на природен газ.

„ Това е част от нашите полемики с доста компании и страни “, сподели Псаки. „ Но още веднъж, тези диалози не престават и ние нямаме желание да се проваляме. “

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР