Вашингтон. Съединените американски щати призоваха Белград и Прищина да продължат

...
Вашингтон. Съединените американски щати призоваха Белград и Прищина да продължат
Коментари Харесай

„РТС“ : САЩ призоваха Белград и Прищина към диалог след безрезултатната среща в Брюксел

Вашингтон. Съединените американски щати приканиха Белград и Прищина да продължат разговора, откакто срещата сред двете страни в Брюксел в четвъртък приключи без резултат, предава „ Радио и телевизия Сърбия “ (РТС) .

Нед Прайс, представител на Държавния департамент, означи на конференция, че Вашингтон следи от близко обстановката.

„ Доколкото знаем, диалозите не престават. Ние, в партньорство с Европейски Съюз, го следим деликатно и насърчаваме и двете страни да употребяват разговора дейно и им предлагаме да го продължат “, съобщи Прайс.

Служителят на Държавния департамент посочи, че Вашингтон поддържа напълно разговора сред Белград и Прищина, заявявайки, че е належащо да се напредне в полемиката за нормализиране на връзките въз основа на догатката за „ взаимно признание “.

Прайс сподели още, че специфичният докладчик на американската администрация за Балканите Габриел Ескобар, дружно с посланика на Съединени американски щати в Европейския съюз Марк Гитенщайн, наблюдават от близко договарянията сред Прищина и Белград.

„ Мога да ви уверя, че разговорът има цялото внимание на американските чиновници. Това е въпрос, с който самият секретар Блинкен се занимава отдавна. Това е приоритет, който включва цялата ни организация, както на място, по този начин и в Съединени американски щати “, означи представителят на Държавния департамент.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел сподели по-рано, че двете страни не са постигнали съглашение по отношение на регистрационните табели и документите за влизане и излизане, само че че диалозите не престават.

Президентът Александър Вучич сподели, че денят в Брюксел е бил сложен, само че ще се въздържи от всевъзможни мнения. „ Ще продължа да се боря за мир и непоклатимост, ще се обърна към обществеността през идващите 48 часа “, сподели Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР