Вашингтон. Русия продава почти толкова петрол на световния пазар, колкото

...
Вашингтон. Русия продава почти толкова петрол на световния пазар, колкото
Коментари Харесай

The Wall Street Journal: Русия „плува в пари“ от нефт въпреки санкциите

Вашингтон. Русия продава съвсем толкоз нефт на международния пазар, колкото преди нахлуването в Украйна. С покачването на цените на петрола, обаче, Москва също печели повече пари, написа The Wall Street Journal в материал, предаден без редакторска интервенция.

Търсенето от страна на някои от най-големите стопански системи в света даде превъзходство на съветския президент Владимир Путин в енергийната борба, която засенчва войната в Украйна, и обърка опитите на Запада да осакати стопанската система на Русия със наказания.

Продажбите процъфтяват на експортния пазар на Русия, най-големият в света във връзка с сурови и рафинирани горива. А новите търговски договорености дадоха на господин Путин покритие да употребява износа на природен газ като икономическо оръжие против европейските съдружници на Украйна. Преди войната Русия доставяше на Европа 40% от газа си. Оттогава тя ограничи потоците през газопровода „ Северен поток “ към Германия и други тръбопроводи, повишавайки цените и оказвайки напън върху европейските семейства и предприятия.

Приходите от нефт повече от компенсират разликата. „ Русия плува в пари “, споделя Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за интернационалните финанси. Москва е спечелила 97 милиарда $ от продажби на нефт и газ до юли тази година, към 74 милиарда от които от нефт, показва тя.

Страната е изнасяла 7,4 милиона барела недопечен нефт и артикули като дизел и бензин всеки ден през юли, съгласно Международната организация по енергетика, спад единствено с към 600 000 барела дневно от началото на годината.

Потокът на съветския нефт

Дори със спада в износа на нефт, Русия има по 20 милиарда $ междинни месечни продажби тази година спрямо 14,6 милиарда $ приблизително месечно през 2021 година, когато стопанските системи се възстановяваха от пандемичния срив. Доставките още веднъж се покачиха през август, демонстрират данните от компанията за следене на кораби Vortexa.

Устойчивостта на петролния пазар на Русия провокира смесена реакция във Вашингтон, който жонглира с две противоречащи си цели: понижаване на инфлацията с увеличени световни доставки на нефт и поддържане на стопански напън върху господин Путин.

Цените на петрола, които скочиха над 130 $ за барел през първите седмици на войната, се откриха към 100 $ през последните седмици. Въпреки че към момента е по-висока от преди година, отстъплението намали цените на бензиностанциите в Съединени американски щати и Европа.

Руските енергийни продажби процъфтяват посредством намирането на нови купувачи, нови средства за заплащане, нови търговци и нови способи за финансиране на износа, съгласно петролни търговци, някогашни ръководители на съветската индустрия и чиновници в корабоплаването.

„ Стигна се до осъзнаването, че светът се нуждае от нефт и никой не е задоволително самоуверен да наложи ембарго на 7,5 милиона барела дневно съветски нефт и петролни артикули “, отбелязва Сергей Вакуленко, анализатор и някогашен началник в съветската енергетика.

След като купувачите в Съединени американски щати, Европейския съюз и техните тихоокеански съдружници понижиха вноса на съветски нефт, огромна част от него отиде в азиатските страни, които отхвърлиха да вземат страна в спора.

Неочакван пазар е Близкият изток. Износът на съветски мазут, леко рафинирана версия на недопечен нефт, в този момент отива към Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, като постоянно стопира в Египет по пътя.

Руският нефт или се изгаря в саудитски електроцентрали, или се изнася от Фуджейра, ОАЕ. пристанище и гореща точка за разбъркване на съветски и ирански сортове, с цел да се прикрие техният генезис. Това е нефт, който преди войната е бил доставян до рафинериите в Съединени американски щати.

Руският импорт, закупен с отстъпка, освобождава държавния колос Saudi Arabian Oil Co. да изнася своя недопечен нефт на пазарни цени. „ Саудитците са щастливи да вземат техния нефт и да го продават, вместо да го изгарят “, изяснява Карол Нахле, основен изпълнителен шеф на консултантската компания Crystol Energy.

Споразумението прибавя предложение на международния пазар на нефт, като оказва помощ да се сложат юзди на цените. „ Това е печеливша обстановка за руснаците и даже, бих споделила, за европейците и Съединени американски щати “, споделя госпожа Нахле.

Договорът също по този начин укрепва връзките на Русия с Близкия изток, където господин Путин се възползва от търканията сред саудитците и администрацията на Байдън. Рияд, единен с Москва в картел, прочут като ОПЕК+, устоя на натиска на Съединени американски щати да изпомпва повече недопечен нефт. Това поддържа цените, помагайки на Русия през месеците, когато нейният петрол се търгуваше със забележителна отстъпка.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман съобщи предходната седмица, че ОПЕК може да понижи производството на нефт, отхвърляйки натиска на Съединени американски щати да отвори крановете и вместо това придържайки се към политиката на Москва.

Свободно слагане на етикети

В множеството случаи съветският нефт е легален за покупка и продажба. Съединени американски щати и Европейски Съюз създадоха наказания върху финансовата система, които разрешават заплащанията за нефт да текат към страни, които не ползват наказания, което пък би трябвало да предотврати по-нататъшното повишаване на цените на силата.

Много западни институции, в това число банки и къщи за търговия със артикули, отидоха оттатък условията на закона и оповестиха, че ще понижат или спрат всички транзакции, които засягат съветски нефт. Когато компании като Glencore PLC и Gunvor прекратиха работата си с нефт, създаден от съветската държавна „ Роснефт “, това остави по-малките търговци да посредничат на съветския експорт.

Тези по-малки играчи реалокираха личен състав в Дубай и Сингапур, с цел да заобиколят краткотрайните наказания на Европейски Съюз за покупко-продажби с Роснефт, споделят търговци и ръководители на промишлеността.

За да прикрие заобиколните решения за търговията с нефт, Москва приключи месечните актуализации на производството на петрол и други данни, което затрудни измерването на интензивността. Често съветската пристанищна документи към този момент не разказва накъде отива петролът на страната и кой го транспортира, изясняват търговци.

Посредниците придвижват съветски нефт от един транспортен съд на различен, до момента в който са в морето, скъпа маневра, която по едно и също време прикрива произхода му и цялостни съдове, прекомерно огромни, с цел да доближат до съветските пристанища в Балтийско море. Търговците споделят, че това евентуално е направено, с цел да се подсигурява, че финансовите институции, имайки поради глобите и увреждането на репутацията им, няма да отдръпват финансирането и застраховките на пратките.

Ирански, венецуелски и в този момент съветски мазут се съхраняват в комерсиалния център на Фуджейра и съзнателно са прикрити, съгласно петролни търговци. Един търговец в Швейцария сподели, че му е препоръчан мазут, който въз основа на характерности като наличието на сяра явно е съветски. На етикета обаче написа друго.

Пренастройването на петролния пазар стабилизира съветската енергийна промишленост след страха от глобите при започване на войната. Западните купувачи и европейските кредитори, които финансират стоковите пазари, замразиха Русия. По-рано тази година търговците предвидиха, че дневният съветски експорт ще спадне с до 3 милиона барела.

Китай, Турция и страните от Близкия изток бързо усилиха покупките си, възползвайки се от понижените цени и откривайки нови доходоносни търговски пътища за съветския недопечен нефт. Някои рафинират съветски нефт и вършат облаги, изнасяйки го на Запад като бензин и дизел.

Сега Индия е най-хубавият клиент на Русия. Компаниите там, по разпореждане на държавното управление, минаха от съвсем нулев импорт на съветски нефт до съвсем милион барела дневно в границите на седмици след нашествието в Украйна.

Напоследък вносът е намалял заради работата по поддръжката на рафинерията, заяви изпълнителен шеф на държавната Indian Oil Corp., само че компанията подписа контракт с Роснефт, с цел да заключи доставките до 2028 година

„ Руският нефт ще откри своя нов път към Индия, Китай и други пазари “, показва Евгений Грибов, който през март подаде оставка като изпълнителен шеф на Лукойл, вторият по величина производител на нефт в Русия. „ И даже продаден с отстъпка, той е повече от задоволителен, с цел да продължи да зарежда войната “.

Война в сянка

В дълготраен проект Русия ще се бори да остане първокачествен снабдител на нефт, твърдят анализатори и сегашни и някогашни енергийни ръководители. Има физически ограничавания за това какъв брой съветски недопечен нефт могат да одобряват рафинериите в Индия и Китай. И защото съветските машини остаряват и достъпът до западния програмен продукт се губи, глобите, които не разрешават вноса на технологии, замъгляват бъдещите енергийни вероятности.

Зимата ще изпита решимостта на Москва и нейните съперници. На 5 декември Европейски Съюз би трябвало да вкара последователно ембарго върху съветския нефт и евентуално наказателна възбрана за обезпечаване и финансиране на съветски петролни товари. Ако бъдат приложени, което някои трейдъри и анализатори се съмняват, ограниченията доста ще ескалират напъните за ограничение на стопанската система на Русия.

САЩ и техните съдружници значително към този момент са икономисали сходни ограничавания, с цел да избегнат покачването на цените на силата.

Аркадий Геворкян, анализатор в Citigroup, счита, че Русия може да се затрудни да откри нови купувачи за към 1,25 милиона барела от износа на недопечен нефт и горива, които сега се насочват към Европа всеки ден. Ливия Галарати от Energy Aspects отбелязва, че дневният рандеман на недопечен нефт и обвързваното с него гориво, известно като кондензат, в Русия може да спадне с към 2 милиона барела до март идната година.

Вашингтон се пробва да склони Брюксел към ограничавания, които биха лимитирали приходите от съветски нефт, без да покачват цените. Съединени американски щати желаят Европейски Съюз да забрани застраховането на товари единствено в случай че те не съблюдават тавана на цените за барел. Целта е да се свие военната хазна на господин Путин, като в същото време цените се поддържат надалеч от нови върхове.

„ Не желаеме Big Mac да се продават в Москва “, сподели почитан чиновник на Министерството на финансите. „ Искаме на ниска цена нефт да тече през Балтийско море “.

Някои търговци и анализатори са скептични и има дребен прогрес, откогато Министерството на финансите предложи концепцията за таван на цените през юни.

Продължаването с препоръчаните от Европейски Съюз ограничавания би разкрило желанието на континента да поеме икономическата болежка от името на Украйна. Мнозина считат, че Москва ще отговори, като понижи до нула доставките на природен газ в Европа, които в последно време течеха с към 20% от потенциала на газопровода „ Северен поток “.

„ Владимир Путин сложи на масата взаимно обезпечено заличаване “, сподели Хелима Крофт, началник на стоковата тактика в RBC Capital Markets.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР