Вашингтон. Повече от половин милиард души по света са били

...
Вашингтон. Повече от половин милиард души по света са били
Коментари Харесай

Reuters: Здравните разходи по време на пандемията са докарали повече от половин милиард души в света до крайна бедност

Вашингтон. Повече от половин милиард души по света са били докарани до последна беднотия предходната година, тъй като се е наложило да платят сами здравните разноски по време на разгара на пандемията от Covid-19, оповестиха в неделя от Световната здравна организация и Световната банка, предава Reuters .

Пандемията наруши здравните услуги в международен мащаб и провокира най-тежката икономическа рецесия от 30-те години на предишния век, затруднявайки още повече хората да заплащат за опазване на здравето, съгласно взаимно изказване на двете организации.

„ Всички държавни управления би трябвало неотложно да възобновят и ускорят напъните си, с цел да подсигуряват, че всеки техен жител има достъп до здравни услуги без боязън от финансовите последствия “, сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той прикани държавните управления да усилят фокуса си върху системите за опазване на здравето и да останат на курса към универсално здравно покритие, което съгласно СЗО значи всеки да получава достъп до здравни услуги, от които се нуждае, без финансови усложнения.

Здравеопазването е главен политически проблем в Съединените щати, една от дребното индустриализирани страни, които нямат универсално покритие за своите жители.

В международен мащаб пандемията утежни нещата и имунизационният обсег спадна за първи път от 10 години, като смъртните случаи от туберкулоза и малария се усилиха.

„ В рамките на лимитирано фискално пространство държавните управления ще би трябвало да създадат сложен избор за отбрана и увеличение на бюджетите за опазване на здравето “, сподели Хуан Пабло Урибе, световен шеф по опазване на здравето, хранене и население в Световната банка

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР