Вашингтон. По последни данни лидер по ваксиниране на населението е ...

Вашингтон. По последни данни лидер по ваксиниране на населението е

The Wall Street Journal: Ваксинацията помогна на Латинска Америка да се върне към нормалния живот

Вашингтон. По последни данни водач по имунизиране на популацията е Латинска Америка, която изпревари Северна Америка, Европа и Азия. В резултат на това заболеваемостта и смъртността от ковид там понижиха неведнъж и доста страни съумяха да отстранен рестриктивните мерки за популацията и бизнеса, написа американското издание The Wall Street Journal .

Доскоро Латинска Америка беше гореща точка на картата на смъртността от ковид, само че в този момент изпреварва както Съединени американски щати, по този начин и по-голямата част от света във връзка с равнищата на имунизация, акцентира вестникът. Това се дължи на обстоятелството, че доставките на ваксини са станали по-лесни, а здравните чиновници се стремят да защитят страните си от нови варианти на COVID-19.

В Латинска Америка най-вече се употребяват китайски, европейски и американски ваксини. Така 62% от южноамериканците са получили ваксина и делът им е по-голям от този на имунизираните в Европа (60%), в Северна Америка (56%) и в Азия (54%). Само в Австралия тази цифра е по-висока.

Отчасти триумфът се дължи на обстоятелството, че в Латинска Америка хората имат по-добро отношение към имунизациите. Припомня се, че в страните от района сполучливо бяха извършени акции за имунизация против жълта тресчица.

Към средата на годината в Латинска Америка, където живеят едвам 8% от международното население, бяха регистрирани една трета от всички смъртни случаи от ковид. А през ноември тази цифра падна до 8% и всичко това с помощта на акцията за имунизация на популацията. Тя бе сполучлива както в богати страни като Бразилия и Чили, по този начин и в по-бедните като Салвадор. Според специалисти, това е повода броят на новите случаи в района да не се е нараснал стремително даже с навлизането на новия вариант „ Омикрон “. А в тези страни, където обсегът на популацията с имунизацията към този момент е задоволително огромен, те споделят препаратите със своите съседи: да вземем за пример Салвадор изпрати над 30 хиляди дози ваксини в Хондурас.

В резултат на това, с помощта на имунизациите, държавните управления на страните от регина съумяха да облекчат рестриктивните мерки за пътувания и бизнес интервенции. Бразилия, която е на второ място в света по брой смъртни случаи по време на пандемията след Съединени американски щати, в този момент на процедура се връща към естествения живот. Към днешна дата към 80% от популацията на страната е получило най-малко една доза от имунизацията, 66% са получили две и повече от 10% са получили бустър.

В Колумбия повече от половината от популацията е изцяло имунизирано. Препарати се слагат даже на деца от 3-годишна възраст. И в случай че през юни там бяха регистрирани по 30 хиляди нови случая дневно, в този момент те са към 2 хиляди. Властите са създали свои лични ограничения за постигане до популацията: пунктове за имунизация има даже на спирките на градския превоз и фуникулерите, както и на стадионите.

Все отново е рано да честваме успеха, отбелязва изданието: „ Омикрон “ се популяризира в Европа и Съединени американски щати, а са в ход празници, които нормално са съпроводени от фамилни срещи. И не всички страни съумяха да проведат ефикасна акция за имунизация. Например в Гватемала единствено една трета от популацията е получило първата доза ваксина. Мексико също изостава от другите латиноамерикански страни във връзка с имунизацията, отбелязва The Wall Street Journal.

Превод и редакция: Тереза Герова

Източник: focus-news.net


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg