Вашингтон/Отава. Канада трябва да използва федерални правомощия, за да облекчи

...
Вашингтон/Отава. Канада трябва да използва федерални правомощия, за да облекчи
Коментари Харесай

Reuters: САЩ призоваха Канада да използва федерални правомощия за разблокиране на граничните пунктове

Вашингтон/Отава. Канада би трябвало да употребява федерални пълномощия, с цел да облекчи възходящите стопански разстройства, породени от блокирането на витално значим търговски път сред Съединени американски щати и Канада от протестиращи, които се опълчват на наложителната имунизация, съобщи администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, представена от Reuters .

Затварянето на моста Амбасадор, най-натовареният интернационален сухопътен граничен пункт в Северна Америка и жизненоважен маршрут за доставяне за производителите на коли в Детройт, спря част от производството на коли и накара фирмите да търсят способи, с цел да лимитират икономическите вреди.

Канадските водачи на камиони започнаха митингите си като „ Конвой на свободата ", окупиращ Отава, столицата на страната, с цел да се опълчват на наложителната имунизация или карантина за трансграничните водачи, прилагана и от държавното управление на Съединени американски щати.

Те започнаха да блокират моста Амбасадор в понеделник и от този момент затвориха два по-малки гранични пункта в провинциите Алберта и Манитоба.

Тъй като доста западни страни са изтощени от пандемията и съвсем двегодишните ограничавания поради ковид, митингите се разпространиха в Австралия, Нова Зеландия и Франция, макар че вълната от инфекции, породени от мощно заразния вид „ Омикрон ”, стартира да понижава на някои места.

Министърът на вътрешната сигурност на Съединени американски щати Алехандро Майоркас и министърът на превоза Пийт Бутиджидж приканиха в четвъртък канадските си сътрудници „ да употребяват федералните пълномощия за разрешаване на тази обстановка на взаимната ни граница “, сподели чиновник на Белия дом.

" Граничните и митническите управляващи на Съединени американски щати и Канада работят, с цел да обезпечат непрестанен поток от артикули и услуги през нашата интернационална граница, като употребяват различни сухопътни направления, както и варианти по въздух и море. "

Канадските федерални министри дефинираха блокадата като противозаконна и приканиха протестиращите да се върнат вкъщи.

В четвъртък в „ Туитър ” канадският министър председател Джъстин Трюдо сподели, че е разговарял с Дрю Дилкенс, кмет на Уиндзор, Онтарио, който граничи с Детройт, и е декларирал, че федералното държавно управление е готово да помогне на Уиндзор и провинцията да овладеят обстановката.

„ Това предизвиква действителна щета на служащите и стопанските системи от двете страни на границата “, сподели той.

Полицията покрай моста Амбасадор е почнала да получава подкрепления, сподели Дилкенс по-рано пред CNN.

" (Ако) протестиращите не си тръгнат, ще би трябвало да намерим излаз. Ако това значи физическото им премахване, това ще значи физическото им премахване и ние сме подготвени да го създадем ", сподели той.

По-късно Дилкенс сподели, че Уиндзор желае правосъдно предписание за премахване на протестиращите, добавяйки, че се стреми да позволи казуса по кротичък метод.

„ (Въпреки че) може да е прелестно за някой да види насилственото премахване на стачкуващите, сходно деяние може да разгорещи обстановката и сигурно да накара повече хора да дойдат тук и да допринесат за митинга, а ние не желаеме да рискуваме спомагателен спор, " сподели той.

Съд в Онтарио в четвъртък замрази средства, дарени на протестиращите против имунизацията посредством приложението GiveSendGo. Групата на конвоите е събрала повече от 8 милиона $ към късния следобяд в четвъртък, заяви основаната в Бостън компания.

Протестиращите започнаха да се събират с транспортните си средства в Отава преди близо две седмици и окупираха основната улица в центъра на града, където се намира Народното събрание, Банката на Канада и кабинета на министър-председателя.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР