Операция Lone Star: Всичко, което трябва да знаете за най-новата гранична точка на САЩ

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Демократичните законодатели в Съединените щати изразиха
Коментари Харесай

Вашингтон, окръг Колумбия – Демократичните законодатели в Съединените щати изразиха възмущение от най-новите методи, използвани от американския щат Тексас на границата с Мексико, за да се предотврати влизането на мигранти и търсещи убежище в страната.

Във видеоклипове, публикувани в социалните медии тази седмица по време на пътуване до границата, представителите Силвия Гарсия и Хоакин Кастро осъдиха масивните низове от шамандури – оборудвани с „устройства с верижен трион“ между тях – разположени, за да спрат нередовните пресичания по река Рио Гранде .

Шамандурите са най-новият спорен ход в рамките на така наречената операция Lone Star на губернатора на Тексас Грег Абът, ръководено от държавата усилие за спиране на миграцията.

Абът отдавна обвинява администрацията на американския президент Джо Байдън, че подхранва пристигащите на границата между САЩ и Мексико – и новите мерки за възпиране на републиканския губернатор се очертаха през последните седмици като най-новата точка на криза в имиграционната политика на САЩ.

„Наистина имате ситуация, в която правителството на щата и Грег Абът третират хората като животни“, каза Кастро, депутат от Демократическата партия, който представлява област Тексас, от град Игъл Пас във вторник.

„Невероятно опасно е, невероятно нехуманно и това е причината да го кажа, че е варварско, защото е така.“

Ето всичко, което трябва да знаете:

Какво представлява операция „Самотна звезда“?

Abbott стартира операция „Самотна звезда“ през март 2021 г., позовавайки се на увеличаване на броя на преминаванията на границите и трафика на фентанил след встъпването на Байдън в длъжност. Той обяви извънредно положение в повечето тексаски окръзи по границата – декларация, която последно поднови през май за 58 окръга.

Съгласно програмата Abbott разположи Националната гвардия на Тексас на границата, увеличи финансирането за местните правоприлагащи органи и се опита да увеличи физическите бариери. През май той също обяви разполагането на специална „Тексаска тактическа гранична сила“.

Абът е потърсил помощ от републикански лидери в други щати, включително губернатора на Оклахома Кевин Стит, който каза през юни, че група от 12 губернатори на Републиканската партия са обещали да изпратят 1305 национални гвардейци и 231 служители на правоприлагащите органи, за да помогнат в операцията.< /p>

Правителството на щата Тексас също потърси дарения за насърчаване на програмата.


Правителството на Тексас съобщи, че повече от 390 500 мигранти и търсещи убежище са били задържани в рамките на операция „Самотна звезда“. От тях повече от 30 000 души са арестувани, много от които са обвинени в държавно престъпление за посегателство.

„Операция „Самотна звезда“ продължава да запълва опасните празнини, създадени от отказа на администрацията на Байдън да осигури охрана на границата“, заяви офисът на Абът, защитавайки програмата пред критиките от правозащитни групи, законодатели и други.

Операцията е струвала над 4,5 милиарда долара, каза Абът. А доклад от март 2022 г. на The Texas Tribune, ProPublica и The Marshall Project установи, че програмата струва на данъкоплатците 2,5 милиона долара на седмица.

Законно ли е?

Само федералното правителство има правомощието да определя имиграционните закони, отнасящи се до това кой може да влезе в САЩ, въпреки че ограниченията на държавните органи за прилагане на федералния имиграционен закон остават въпрос на дебат.

В показания пред законодателния орган на Тексас през февруари Боб Либал, американски консултант на Human Rights Watch, твърди, че програмата нарушава както правото на хората да бъдат „свободни от расова дискриминация“, така и правото им съгласно американското и международното право да потърсете убежище.

Програмата създаде „отделна и неравностойна държавна система за наказателно правосъдие, насочена към мигранти [включително търсещи убежище] и граждани на САЩ близо до границата с Тексас за арест, наказателно преследване и лишаване от свобода“, каза Либал.

Либал също така цитира доклад на Американския съюз за граждански свободи и Тексаския проект за граждански права, който установява, че през първите 16 месеца на операция „Самотна звезда“ най-малко 30 души са загинали, а 71 други са били ранени при „преследвания с високоскоростни превозни средства“, които може да се припише на програмата.

Поне 10 членове на Националната гвардия на Тексас също са загинали по време на операцията, добави Либал.

Миналия месец доклад на The Houston Chronicle предизвика допълнително възмущение. Новинарският канал съобщи за имейл, за който се казва, че идва от служител от Департамента за обществена безопасност на Тексас, който подробно описва, че му е наредено да „избутва“ обратно мигранти и търсещи убежище, изложени на риск от удавяне в Рио Гранде. В имейла се казва още, че онези, които се опитват да преминат, често са били наранявани от бариерите.

В изявление офисът на Abbott заяви, че не са дадени заповеди или насоки за „компрометиране на живота на тези, които се опитват да преминат границата незаконно“, като същевременно защитава използването на тел-концертина, известна още като бодлива тел, по границата.

Междувременно 87 демократи в Камарата на представителите на САЩ миналия месец призоваха администрацията на Байдън „незабавно да се намеси, за да спре“ действията на Абът.

Те също призоваха президента демократ, „ако е уместно, да предприеме правни действия предвид сериозните и достоверни твърдения за нанасяне на вреда на мигранти, намеса във федералното прилагане на имиграционните закони и нарушения на договорни ангажименти с Мексико“.

Защо шамандурите предизвикват тревога?

През юни офисът на Abbott обяви разполагането на „морски плаващи бариери за възпиране на незаконно преминаване в горещи точки“, като първите 304 метра (1000 фута) са построени в тексаския град Ийгъл Пас.

„Тази стратегия проактивно ще предотврати незаконното преминаване между входните пристанища, като направи по-трудно пресичането на Рио Гранде и достигането на тексаската страна на южната граница“, каза офисът на Abbott.

През юли Министерството на правосъдието на САЩ заведе дело с искане за премахване на плаващите бариери, което критиците нарекоха жесток политически трик.


„Твърдим, че Тексас е нарушил федералния закон, като е инсталирал бариера в Рио Гранде, без да получи необходимото федерално разрешение“, каза в изявление заместник-главният прокурор Ванита Гупта. Абът отговори: „Ще се видим в съда.“

По-рано Мексико подаде жалба до правителството на САЩ, обвинявайки структурата в нарушаване на граничните договори, подписани през 1944 г. и 1970 г. Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор също нарече бариерите „нечовешки“.

Миналата седмица откриването на две тела в Рио Гранде, едното от които заседнало в шамандурите, предизвика допълнително възмущение. Департаментът за обществена безопасност на Тексас каза, че тялото, намерено заплетено в шамандурите, изглежда се е удавило на друго място и е изплувало надолу по течението.

Критиците също така обвиниха администрацията на Байдън в налагане на миграционни политики, които принуждават търсещите убежище да поемат по все по-опасни маршрути в САЩ, за да избегнат откриването.

Политиките на администрацията на Байдън, въведени през май, ускоряват експулсирането на онези, които се стремят да пресекат границата на САЩ, без да си уговорят час за имиграция, или ако първо не са подали молба за убежище в трета страна, през която са пътували по-рано по време на пътуването си до САЩ.

Правозащитници казаха, че политиката се равнява на „забрана за предоставяне на убежище“.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР