Вашингтон. Неумолимата дипломация“ на администрацията на Джо Байдън досега не

...
Вашингтон. Неумолимата дипломация“ на администрацията на Джо Байдън досега не
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в американския печат

Вашингтон. „ Неумолимата дипломация “ на администрацията на Джо Байдън до момента не е довела до обилни триумфи. Тя се е провалила в Афганистан с несполучливото си евакуиране през 2021 година и е покрай неуспех в Иран поради обновеното съглашение за нуклеарни оръжия. Нейните резултати занапред ще се видят в Украйна, само че продължаващото военно струпване на Русия по границата с Украйна не дава мотив за оптимизъм, пишат Сет Кропси, някогашен офицер от Военноморски сили на Съединени американски щати и създател на Йорктаунския Институт и Хари Халем, експерт по политическа философия от Лоднонското икономическото учебно заведение за американското издание The Hill . Материалът е предаден без редакторска интервенция.

Има обаче резултат от неправилната религия на администрацията на Байдън в дипломацията вместо силата. Това предотврати огромно повишаване на силите в Европа, което може да сложи индо-тихоокеанските ползи на Съединени американски щати в заплаха.

Предвид вероятността за едновременна битка на два фронта, Съединени американски щати би трябвало да обмислят увеличението на своите индо-тихоокеански сили, с цел да попречат на Китай да се възползва от очевидната уязвимост на Съединени американски щати. Всъщност тази явна уязвимост и съпътстващият въпрос за едновременността придават на Украйна нейното значение за американските държавници.

Украйна де факто е буфер сред НАТО и Русия. Въпреки че популацията й симпатизира на запада, стопански и диспозиционно, то остава отвън отбраната на сигурността на НАТО - както би трябвало. Балтийските страни към този момент са уголемен ангажимент за НАТО; прибавянето на Украйна ще разшири в допълнение границите на НАТО и ще добави към редиците й полуклептократична „ частична народна власт “.

Успешна съветска инвазия, която откъсна „ Новорусия “ – бюрократичен термин от съветското имперско минало, който днешният Кремъл възкреси, отнасящ се до района от Донбас до Приднестровието и на север до Днепропетровск – би разрешило на Русия да натисне Румъния и България, застрашавайки южния фланг на НАТО. Но сполучливото съветско навлизане е малко евентуално, като се има поради размера на Украйна, голямата неприязън на популацията към съветското ръководство и големия брой бойци, нужни за завладяването на градските центрове. По-ограниченото съветско нахлуване, което свързва Донбас и Крим през Мариупол и крайбрежието на Азовско море, има по-голяма възможност за триумф и ще сътвори проблеми за НАТО в Черно море. Дори това обаче ще провокира украински протест.

Следователно Съединени американски щати и НАТО имат интерес от оцеляването на Украйна, макар рационалното им отвращение да дават обвързващ боен ангажимент към Киев.

Въпреки рисковете Русия може да избере да форсира въпроса.

Кризата в Украйна е вторият случай на антиамерикански напън за пет месеца. Точно както завладяването на Южен Виетнам от Севера провокира руската интензивност в Латинска Америка, Африка и Близкия изток, рухването на Афганистан пред талибаните насърчи враговете на Америка. Успешно или несполучливо, нападението на Русия ще сложи под въпрос благонадеждността на Съединени американски щати, като се имат поради връзките на Америка с Украйна и реторическия капитал, който администрациите на Обама и Байдън, в по-малка степен, вложиха в нейното оцеляване

От другата страна на Евразия Китай жадно гледа Тайван, надявайки се да погълне островната република, да ограби полупроводниковата й промишленост и да употребява този пробив в Първата островна верига, с цел да изтласка силите на съдружниците във Филипинско море. Руско нахлуване против Украйна може да провокира - координирано или по различен метод - едновременна китайска офанзива против Тайван. Подобна координирана тактика е евентуална, като се има поради ясното обединение на съветските и китайските ползи.

Наскоро оповестените руско-китайско-ирански военни учения са още един образец за планувано съдействие сред съперниците на Америка. По-специално за Китай и Русия, всеки следва задачите на другия. Руският напън отклонява американското внимание и запаси от Индо-Тихоокеанския район, до момента в който китайската победа ще форсира способността на Русия да навреди или разбие НАТО.

Русия има индо-тихоокеанско наличие - не толкоз мощно, колкото руските си прародители, само че все пак значимо. Руските подводници от Тихоокеанския флот, ситуирани в техните бази, като най-малко биха разцепили вниманието на японците и американците и в най-хубавия случай, в случай че стигнат до Тайванския пролив, ще изместят тактическия баланс в интерес на китайско-руската коалиция.

Китайските пропагандни издания се въздържаха от открита поддръжка за съветските дейности, вместо това дадоха безпристрастен звук. Това евентуално произтича от желанието на Китай да резервира политическа еластичност в Източна Европа – в края на краищата Украйна може да бъде скъп участник в китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “. Но китайският такт не би трябвало да се бърка със опозиция против Русия. Ако Русия нахлуе, може да чакаме Китай да приготви осведомителното пространство за деяние против Тайван, цитирайки същите разкази, които Кремъл употребява, с цел да оправдае „ исторически искания “ към суверенна Украйна.

В по-широк проект, американското безучастие ще насърчи нашите индо-тихоокеански съдружници да премислят позициите си.

Тайванските водачи схващат очевидните паралели сред двете страни: до момента в който Тайван е доста по-стратегически значим от Украйна, и двете са отвън формалните структури на съюзите на Съединени американски щати и затова отвън контури американски защитителен периметър; други азиатски страни, които обмислят по-големи връзки със Съединени американски щати, най-много Виетнам, ще следят отговора на Америка. А азиатските съдружници, в това число сътрудници като Япония и Австралия, може да погледнат напряко на американските задължения за защита, поради наклонността от последните пет месеца.

Америка може да предотврати тази ерозия на своята благонадеждност - и да поддържа позицията си за неотложно въздържане - в Индо-Тихоокеанския район посредством бързото разполагане на военноморски и въздушни средства там. Четири стъпки са сериозни.

Първо, Съединени американски щати би трябвало да изпрати подводници по-далеч на запад. Военноморската база Гуам е хазаин на четири подводници от клас Лос Анджелис; 10 са предислоцирани в Пърл Харбър дружно с пет нуклеарни подводници от клас Вирджиния (SSN) и пет Сан Диего. Въпреки че Военноморски сили употребяват своите подводници от клас „ Морски вълк “ за специфични задачи, трите подводници Seawolf са основани в Бремертън и Бангор, Вашингтон. По този метод Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати разполага с до 27 атакуващи подводници. Кейовите места в Гуам евентуално могат да одобряват забележителен брой SSN във всеки един миг. По-високото оперативно движение ще акцентира на двукорабните подводни сили на Военноморски сили, само че флотът евентуално би могъл да издържи това движение в продължение на шест до осем седмици - т.е. прозореца на накърнимост, който би основала войната в Украйна.

Второ, Съединени американски щати би трябвало да разположат най-малко една от двете си подводници с управляеми ракети от клас Охайо, основани на Западното крайбрежие, в Тайванския пролив. (USS Nevada беше видян в Гуам на 15 януари.) Подводница с балистична ракета е обществен сигнал за американска решителност. Това обаче не е законен възпиращ фактор против стандартните дейности. Китай схваща, че неговият боеприпас от балистични ракети не е задоволително огромен, с цел да нанесе съдбовен удар против САЩ; подводницата с управляеми ракети, за разлика от тях, обезпечава незабавна стандартна бойна мощност. 96-те ракетни кафези на унищожител от клас „ Арли Бърк “ носят комбинация от противовъздушна защита, противоповърхностни и наземни ракети. Разрушител с управляеми ракети, настоящ в обсега на китайски ракети, ще даде приоритет на противовъздушната защита, ограничавайки опциите за удар до сред 16 и 32 ракети, според от точното натоварване. Но подводница от клас Охайо носи 154 крилати ракети „ Томахоук “ в 22 изстрелващи тръби и може да разчита на своята стелт система, с цел да избегне разкриване до изстрелването. Залп от над 100 ракети би попречил на всеки опит за десант на Китай в Тайван. Съединени американски щати би трябвало да потвърдят, че подводница с управляема ракета е в театъра на бойните дейности, в идеалния случай като изпратят такава в или покрай Тайванския пролив.

Трето, Съединени американски щати би трябвало да насочат стратегически бомбардировачи към Гуам. Това се случваше в предишното, последно по време на рецесията в Северна Корея през 2017-2018 година Бомбардировачите B-1, B-2 и B-52 са идеални платформи за носене на американските ракети с по-голям обхват като AGM-158C. Провеждането на непрекъснати патрули с бомбардировачи, които се доближават до Тайванския пролив – изключително в случай че нуклеарните и стандартните мерки остават необявени – ще обезпечи в допълнение покритие на крилати ракети при положение на китайска офанзива.

Четвърто, Съединени американски щати би трябвало да усилят противовъздушната защита на Гуам. По време на война Гуам ще бъде една от главните цели на Китай, като се има поради централната му роля в западнотихоокеанската логистика на Съединени американски щати. Американската войска се бавеше с разполагането на противоракетна защита на Гуам в продължение на близо десетилетие; това е моментът да се разгърне напред система Patriot PAC-3 дружно със системата за противобалистични ракети THAAD, която към този момент е в Гуам.

През идната година Съединени американски щати би трябвало да преразгледат цялата си евразийска военна позиция, в идеалния случай да я преориентират към противопоставяне на Китай, което голям брой администрации утвърдиха, само че нито една не извърши. Преди този миг — и преди рецесията в Украйна да бъде позволена — остава прозорец на накърнимост. Незабавният прилив на въздушни и военноморски сили в западната част на Тихия океан ще понижи тази накърнимост, като в същото време ще увери съдружниците и сътрудниците на Съединени американски щати, че при положение на инвазия те няма да споделят ориста на Украйна.
***
Ню Йорк. Съединените щати и Русия имаха „ дипломатическа престрелка “ в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, като се подлагаха на критика едни други поради рецесията в Украйна. На срещата, която беше белязана от язвителни мнения и от двете страни, цареше атмосфера, напомняща епохата на Студената война, написа The New York Times .

В същото време никой не очакваше, че срещата, инициирана от Вашингтон, ще докара до някакъв дипломатически пробив: Съветът за сигурност на Организация на обединените нации е по-известен с неуспехите си в предотвратяването на въоръжени спорове, в сравнение с с триумфите. Въпреки това срещата даде късмет на двете най-големи нуклеарни сили да повлияят на международното мнение за изостряне на обстановката към Украйна, счита изданието.

Американците, подкрепени от западните си съдружници, упрекнаха Русия, че е разположила 100 000 бойци на западната граница, както и заплашва мира и дестабилизира световната сигурност. В същото време „ кремълските дипломати ” укориха Съединени американски щати, че се занимават с голословно и истерично всяване на боязън, целящо провокиране на въоръжен спор, отбелязва вестникът.

„ Ние сме изправени пред незабавна и рискова обстановка в Европа “, сподели посланикът на Съединени американски щати Линда Томас-Грийнфийлд в своето встъпително слово. „ Действията на Русия удрят в самото сърце на хартата на Организация на обединените нации.

Според Томас-Грийнфийлд Москва, натрупвайки войски покрай границите на Украйна, следва „ прочут модел на ескалиращо напрежение “. Вашингтон е зает с спокойно позволение, само че в случай че нашествието се реализира, „ никой не може да каже, че не сме го планували “, добави непрекъснатият представител.

В отговор съветският й сътрудник Василий Небензя означи, че точно американците са се държали като провокатори, „ усилвайки напрежението и предизвиквайки ескалация “. В последна сметка, съгласно него Москва няма проекти да нахлуе в Украйна.

„ Приказките за идна война са провокативни сами по себе си. Изглежда, че призовавате за това, желаете и чакате да се случи, като че ли желаете да превърнете догатките си в действителност “, сподели Небензя, визирайки Томас Грийнфийлд.

Той напомни, че Вашингтон и неговите съдружници са основали рецесията, с цел да отслабят Русия и да забият чеп сред Москва и Киев. Според дипломата точно Съединени американски щати стоят зад „ Майдана “ от 2014 година, вследствие на който на власт в Украйна пристигнаха „ националисти, радикали, русофоби и просто нацисти “.

Небензия също се опита да направи прилика с изфабрикуваните от Съединени американски щати доказателства за оръжия за всеобщо заличаване в Ирак, които оправдаха нашествието на Съединени американски щати през 2003 година „ Какво се случи с тази страна, е известно на всички “, сподели непрекъснатият представител.

Участниците в съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации настояха за нуждата от спокойно споразумяване. Въпреки това тонът на разногласието сред представители на Москва и Вашингтон даде да се разбере, че разделянето сред двете страни по отношение на Украйна и опасността от потребление на военна мощ не отслабва.

Заседанието беше прекратено след два часа без резултат. Небензя „ напусна предизвикателно срещата “ преди тя да завърши, когато думата получи непрекъснатият представител на Украйна Сергей Кислица, обръща внимание изданието.

Впоследствие Томас-Гринфийлд сподели пред кореспонденти, че е разочарована от реакцията на Русия към срещата. „ Ние се застъпихме за провеждането на тази среща, с цел да позволим на руснаците да ни обяснят дейностите си “, сподели тя. „ Те не ни дадоха отговорите, на които всеки от нас се надяваше “.

Въпреки това администрацията на Байдън вижда срещата като значима проява, че Съединени американски щати и техните съдружници са решени да се опълчват на Москва. „ Ако Русия е откровено ангажирана с разрешаването на нашите съответстващи проблеми със сигурността посредством разговор, тогава Съединените щати, нашите съдружници и сътрудници ще продължат да работят добросъвестно “, даде обещание ръководителят на Белия дом. „ Ако вместо това Русия реши да се откаже от дипломацията и да нападна Украйна, тогава тя ще бъде подведена под отговорност и ще бъде изправена пред бързи и тежки последствия “.
***
Вашингтон. Ваксина против COVID-19 за деца на възраст под пет години може да бъде налична до края на февруари. Това заяви The Washington Post в понеделник вечерта, базирайки се на изказвания на „ осведомени хора “.

Според информацията на изданието, производителите на ваксини - американската компания Pfizer и нейният немски сътрудник BioNTech - може към този момент във вторник да се извърнат към Американската администрация по храните и медикаментите (FDA) с искане за позволение за незабавна приложимост на тяхното антивирусно лекарство за деца на възраст от шест месеца до пет години, което - в случай че бъде утвърдено - ще направи тази ваксина първата налична за тази възрастова група. През ноември 2021 година регулаторните организации на Съединени американски щати утвърдиха лекарството на фирмите за приложимост при имунизиране на деца на възраст от 5 до 11 години против COVID-19.

Предполага се, че имунизацията с това лекарство, както и при използването му за други възрастови групи, ще се прави на два стадия. Компаниите-производители, написа вестникът, са почнали да тестват трета бустер доза през последните месеци, защото две игли, както се оказа, не са задоволителни за образуване на благонадежден имунен отговор. Времевата рамка за въвеждане на бустерната ваксина към момента не е избрана. Очаква се обстановката да се обясни не по-рано от края на март.

„ Знаем, че две дози не са задоволителни “, цитира изданието неназован специалист с знания за създаването на лекарството. „ Идеята е да стартираме развой на обзор на двете дози “. Той изясни, че в случай че използването им е приета за допустима, като осигуряваща позитивен резултат, тогава е по-добре да се употребява това, без да се чака обстановката с бустер дозата да се обясни.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР