Вашингтон Нешънълс пренаписа историята на професионалния бейзбол и стана първият

...
Вашингтон Нешънълс пренаписа историята на професионалния бейзбол и стана първият
Коментари Харесай

Вашингтон Нешънълс смълча Хюстън за безподобната си първа титла

Вашингтон Нешънълс пренаписа историята на професионалния бейзбол и стана първият тим, спечелил купата в МЛБ без нито една домакинска победа в Световните серии. Столичани затвориха финала против Хюстън Астрос с 4-3, извоювайки и четирите триумфа на ст. " Минит Мейд Парк " в Тексас и губейки и трите срещи на своя ст. " Нешънълс Парк " в Окръг Колумбия.

В решаващия мач №7 тази нощ тимът на мениджъра Дейв Мартинес съкруши фаворизирания отбор на Ей Джей Хинч с 6:2 и смълча над 43 000 почитатели по трибуните в Хюстън. За Вашингтон шампионският Трофей на комисионера е първи в 50-годишната клубна история, почнала през 1969 година с основаването на Монреал Експос.



Двубоят се разви по извънредно трагичен метод и за следващ път този сезон Нешънълс реализира поврат съвсем в последния миг. Домакините водеха с 2:0 до 7-ия ининг, откакто бяха вкарали по една точка във 2-рия и 5-ия против възкръсналия Макс Шързър, пропуснал мач №5 поради прищипан нерв във врата.

Стартерът на Астрос Зак Грайнке пък бе изваден от игра след 6 ининга и 1/3, когато разреши поредно хоумрън на Антъни Рендон и база за боли на Хуан Сото. Призованият от булпена Уил Харис (L 0-1, BS 1) беше посрещнат с двоен хоумрън от Хауи Кендрик, изпратил топката току около фалколчето в ъгъла на десния аутфилд за 3:2.



Стъписани от ненадейния процес, " астронавтите " рухнаха и пуснаха още една точка в 8-ия и две в 9-ия, влезнали след единични шлагери с RBI за Сото и Адам Ийтън и неточност на централния аутфилдер Джейк Марисник. Същевременно появилият се като риливър за столичани Патрик Корбин (W 1-1) заключи вратата за 3 ининга от 6-ия до 8-ия, а Даниъл Хъдсън създаде чисто последната отбрана и отприщи страстите в дъгаута за посетители.

Безподобната купа на Нешънълс е първа за бейзболен тим от столицата на Съединени американски щати след триумфа на Вашингтон Сенатърс през далечната 1924 година Онзи клуб напуща Ди Си през 1961 година, с цел да се трансформира в Минесота Туинс, и градът остава без собствен отбор в МЛБ чак до 2005 година, когато актуалният първенец идва от Канада.



Допреди 2019 година тимът на Монреал Експос/Вашингтон Нешънълс беше взел участие пет пъти в плейофите на Мейджър лийг (1981, 2012, 2014, 2016, 2017) и в никакъв случай не беше отстранявал съперник. Тази година самото класиране за елиминациите беше малко знамение, защото в края на май салдото на отбора беше 19-31 и той беше предпоследен в Източната дивизия на Националната лига.

Оттам нататък столичани завоюваха 74 от оставащите 112 мача до края на постоянния сезон и взеха " уайлд кард ", завършвайки втори на Изток. В плейофите Вашингтон изхвърли поредно Милуоки Бруърс (1-0), Лос Анджелис Доджърс (3-2) и Сейнт Луис Кардиналс (4-0), преди да подчини Хюстън Астрос (4-3). С изключение на финала в НЛ против " чинките " всички останали серии минаха през обрати, като столичани изоставаха с 1:3 в 8-ия ининг както в " уайлд кард " конфликта с " пивоварите ", по този начин и в мач №5 против " мошениците ".



Призът за най-полезен състезател (MVP) в Есенната класика беше присъден на питчера на Вашингтон Стивън Страсбърг. 31-годишният десничар завоюва мач №2 и мач №6 и приключи плейофите през 2019 година с общ баланс 5-0 и 1,98 ERA в 5 старта и една поява като риливър.

Вашингтон Нешънълс стана 24-тият друг клуб, спечелил купата в МЛБ. С по един трофей са още Аризона Дайъмъндбекс (2001), Лос Анджелис Ейнджълс 2002) и Хюстън Астрос (2017). От 30-те тима във Висшата лига останаха шест, които в никакъв случай не са ставали първенци – Тексас Рейнджърс, Сан Диего Падрес, Тампа Бей Рейс, Колорадо Рокис, Милуоки Бруърс и Сиатъл Маринърс, като " моряците " са единствените, които в никакъв случай не са играли в Световните серии.



СВЕТОВНИ СЕРИИ В МЛБ 2019

Мач №7, 30 октомври

Хюстън Астрос - Вашингтон Нешънълс 2:6 (3-4 в серията до 4 победи)
ст. " Минит Мейд Парк "
1 2
3
4
5
6
7
8
9
R
H
E
ВАШИНГТОН
0
0
0
0
0
0
3
1
2
6
9
0
ХЮСТЪН
0
1
0
0
1
0
0
0
0
2
9
1

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР