Вашингтон. Министърът на ВМС на САЩ Карлос Дел Торо нарече ...

Вашингтон. Министърът на ВМС на САЩ Карлос Дел Торо нарече

The Wall Street Journal: Зоната на действие на американския флот се намалява значително

Вашингтон. Министърът на Военноморски сили на Съединени американски щати Карлос Дел Торо назова Китай " най-сериозният " проблем за неговия клон от американската войска и той е безусловно прав. Последните сателитни изображения демонстрират, че Китай строи модел на американски самолетоносач в пустинята за учения. Ясно е, че надигащата се нова военна мощ - Китай - има намерение да нанесе удари по най-важните и скъпи елементи на Военноморски сили на Съединени американски щати непосредствено в морето. Флотът на американските самолетоносачи обаче остава неспособен да нападна китайски цели по крайбрежието. Вместо да се оправят с този главен минус, американският флот губи време, пари и енергия за нови стратегии за изтребители, написа The Wall Street Jornal .

Днес се знае малко за по този начин наречените самолети за въздушно превъзходство от последващо потомство (NGAD). Официалните изказвания споделят, че това ще бъде „ семейство от системи “, евентуално пилотиран аероплан, работещ с безпилотни „ сътрудници “ и че ще употребява нова стелт технология. Говори се, че ще бъде ненапълно съпоставим с F-14 Tomcat, фамозен от кино лентата от 1986 година " Top Gun ", чиято съществена задача е да пази самолетоносачи и други огромни кораби.

Въпреки това, в изискванията на интензивна конкуренция с Китай, американските самолетоносачи се нуждаят на първо място от способността да правят солидни удари по брега от огромно разстояние.

През 1996 година обсегът на авионосната група на междинния самолетоносач е към 1400 километра. До 2006 година тази цифра е намаляла до 900 километра. Китай е създал противокорабни ракети като Dong Feng-21, или палач на самолетоносачи, с обхват на деяние от 1800 километра.

Причината за " излизането на Военноморски сили от целта на обсега на авиацията на самолетоносачите ", е следната: през 1997 година Военноморски сили извади от въоръжение щурмовия самолет- A-6. Този аероплан е бил в положение да работи на обсег от 1400 километра с цялостен бомбен товар и на обсег до 2200 километра с спомагателни извънбордови резервоари за гориво.

Планираният му сурогат, A-12 Avenger, всесезонният самолетен бомбардировач, издигнат със стелт дизайн и технология, ще бъде подготвен да носи 2700 кг бомби на близо 1800 километра. Но през 1991 година тогавашният министърът на защитата Дик Чейни анулира програмата заради закъснения и превишаване на разноските. По това време американският военно-промишлен комплекс не разполагаше сходен аероплан.

Военноморските сили се справяха добре с казуса с предходното потомство изтребител-бомбардировач и щурмови самолети F / A-18 и по-късно ускори своите настъпателни качества с обновена версия на F / A-18 Super Hornet с военен радиус от към 900 километра. Тези самолети се показаха добре в Ирак и Югославия. Трябва да се означи обаче, че те действаха от самолетоносачи, на които съперникът не можеше да нанесе никакви вреди, тъй че самолетоносачите се приближиха доста покрай брега.

В момента обаче и Китай, и Русия са придобили ефикасни бойни средства, които доста усложняват, в случай че не и изцяло изключват опцията за доближаване на самолетоносачи към целевите територии. Тези средства са в положение да държат авионосните групи до 1800 километра от бреговата линия, което ги прави недостъпни за изтребители-бомбардировачи F / A-18. Изтребителите F-35B и F-35C, които са в развой на доставка на войските, могат да бъдат отдалечени от самолетоносача надлежно на 720 и 1120 километра.

Проблемът може да бъде решен до известна степен посредством безпилотни самолети-цистерни, които могат да изхвърчат от самолетоносачи, като дронове танкери MQ-25 Stingray, които сега се създават от Военноморски сили. Но към този момент има единствено няколко от тези машини и те носят по-малко гориво от техните пилотирани прародители. Конвенционалните танкери на Военновъздушни сили носят доста гориво, само че те са основани на сушата и затова са прекомерно уязвими за китайските оръжия с дълъг обхват, с цел да бъдат употребявани интензивно.

Този проблем е изключително незабавен поради проектите на Военноморски сили да продължи построяването на суперсамолетоносачи като „ Джералд Форд “, с водоизместимост от 100 000 тона и цена от 13 милиарда $ - макар че такива кораби нямат способността да нанасят удари надълбоко в вражеска територия.

Е подобаващия миг американският флот пропусна опция да реши този проблем. Преди 15 години Военноморските сили и военната промишленост проектираха и построиха два съвсем незабелязани, многоцелеви атакуващи безпилотни летателни апарати (БПЛА), известни като X-47B, с обсег от 1900 километра. Прототипът излетява и каца на самолетоносачи през 2013 и 2014 година... Самолетът можеше елементарно да се зарежда даже от въздушен танкер. Този първообраз може елементарно да бъде осъвременен, с цел да може да придвижва 1600 кг муниции към цели на разстояние до 2700 километра в повтарящи се цикли, без да провокира терзания по отношение на уменията или умората на водачите. Програмата обаче беше прекъсната по напътствие на Военноморски сили на Съединени американски щати през 2015 година

През 2015 година министърът на Военноморски сили Рей Мабус разгласи, че F-35 ще бъде последният пилотиран аероплан във Военноморски сили, базирайки се на изменящата се стратегическа среда. Въпреки това военноморската авиация съумя да изчака остарялото цивилно управление на Военноморски сили и с идването на ново наподобява, че има намерение освен да резервира своите водачи, само че и да продължи да строи изтребители в лицето на явна стратегическа потребност от щурмови самолети и бомбардировачи.

Ако в близко бъдеще въздушните групи на превозвачите не бъдат оборудвани с ударни самолети с огромен обхват, пилотирани или безпилотни, американските самолетоносачи няма да могат да дадат значителен принос за възпирането и, в случай че е належащо, за успеха в спор с Китай над Тайван или други огнища на напрежение.

За да се избегне подобен противен излаз, американските цивилни водачи, в това число законодатели и министърът на Военноморски сили, ще би трябвало да се намесят, с цел да върнат морската авиация към пътя за реализиране на тази цел.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg