Вашингтон. Комисията на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ

...
Вашингтон. Комисията на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ
Коментари Харесай

Politico: Бивш съветник на Тръмп получи призовка по делото за щурма на Капитолия

Вашингтон. Комисията на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати по следствието на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 година изпрати призовка до някогашния консултант на Доналд Тръмп Роджър Стоун и други поддръжници на 45-и американски президент, оповестява изданието Politico .

Уточнява се, че през януари тази година Роджър Стоун е изнесъл тирада пред последователите на Тръмп, призовавайки ги да се откажат от изборните резултати. По-рано някогашният консултант на Тръмп беше упрекнат в интензивно присъединяване в разпространяването на подправени изказвания за подправяне на резултатите от президентските избори в Съединени американски щати през ноември 2020 година Освен това на 17 април 2021 година Министерството на правораздаването на Съединени американски щати заведе дело против Роджър Стоун и брачната половинка му Нидия Стоун по обвинявания в укриване на налози в размер на 2 милиона $.

Длъжностни лица от офиса на специфичния прокурор Робърт Мюлер, който проверява хипотетичната интервенция на Русия в изборите в Съединени американски щати през 2016 година, упрекнаха Стоун, че се пробва да получи откраднати от хакери материали от WikiLeaks, които могат да навредят на противника на Тръмп Хилари Клинтън. Миналия декември Стоун беше опрощение с декрет на Тръмп.

Комисията изиска хората, които са получили призовка, да дават до 6 декември всички записи, свързани с офанзивата против Капитолия на 6 януари. „ Комисията желае информация за митингите и последващите шествия до Капитолия. Трябва да знаем кой е провел, възнамерявал, платил и получил средства, свързани с това събитие, както и какви връзки са имали уредниците с публични лица в Белия дом и Конгреса “, сподели ръководителят на Комисията за национална сигурност Бени Томпсън. Показанията са планувани за идната седмица.

Според вестника поредност от призовки са свързани с финансирането и организирането на манифестации на 5 и 6 януари, както и похода до Капитолия. Освен Стоун, призовки са изпратени до представителя на Тръмп Тейлър Будович, радиоводещия Алекс Джоунс и подбудителите на митинга Дъстин Стоктън и Дженифър Лорънс.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР