Вашингтон/Берлин. Газопроводът Северен поток 2“ заобикаля украинската територия, в резултат

...
Вашингтон/Берлин. Газопроводът Северен поток 2“ заобикаля украинската територия, в резултат
Коментари Харесай

Daily Express: Джо Байдън заплаши ЕС заради „Северен Поток-2“

Вашингтон/Берлин. Газопроводът „ Северен поток 2 “ заобикаля украинската територия, вследствие на което страната евентуално ще загуби стабилен приход под формата на директни такси, както и ще подкопае напъните й за противопоставяне против съветската експанзия. Освен това този водопровод ще усили енергийната взаимозависимост на Европа от Русия, както и ще се конкурира с доставките на полутечен природен газ от Съединени американски щати.

Държавният департамент на Джо Байдън назова тръбопровода " неприятна договорка - за Германия, за Украйна, за нашите другари и съдружници в Централна и Източна Европа " и прикани участващите компании да " спрат неотложно работата " по него, написа английският вестник Daily Express

Според публични източници могат да бъдат наложени наказания против фирмите майки на този газопровод, против застрахователните компании, работещи с кораби, които прокарват тръби в Балтийско море, както и против тези организации, които обезпечават поддръжка за тръбопроводи и доставят материали за този план на цена от 8 милиарда паунда.

Ето какво сподели в това отношение държавният секретар Антъни Блинкен: " Всяка организация, обвързвана с газопровода " Северен поток 2 ", рискува да попадне под глобите на Съединени американски щати и всички участници би трябвало неотложно да спрат работата по построяването му. "

Близо 20 компании, най-вече застрахователни компании, неотдавна се отдръпнаха от плана, откакто през последните няколко месеца бяха предизвестени от Вашингтон за опцията за налагане на наказания против тях.

Според Блинкен администрацията на Байдън има намерение да ползва законите, признати през 2019 и 2020 година по отношение на този водопровод и съответните наказания.

Длъжностни лица в Берлин се готвят да проведат задълбочена полемика с представители на администрацията на Байдън по отношение на тръбопровода " Северен поток-2 ". Според някои от тях те към момента не са осведомени изцяло с позицията на Съединени американски щати.

Високопоставен чиновник на Държавния департамент на Съединени американски щати съобщи, че Вашингтон договаря с немското държавно управление на разнообразни равнища, с цел да разбере рисковете, свързани със глобите.

Германският външен министър Хайко Маас обаче отбрани „ Северен поток 2 “ и го назова частен, а не политически план, а фирмите, участващи в построяването му, с цел да оправдаят съдействието си, непрекъснато акцентират, че връзките им са чисто търговски.

Германия също упорства, че тръбопроводът ще обезпечи на Европа по-голяма сигурност при положение на проблеми с доставките на сила. Освен това Берлин твърди, че пази Киев, тъй като е съумял да обезпечи гаранции от Русия, че несъмнено количество природен газ ще бъде превозено през Украйна.

Ето какво сподели посланик от една от страните от Европейски Съюз по този въпрос: „ Берлин се пробва да завоюва време и да се увери, че строителството е приключено, тъй като в Германия имат вяра, че след завършването на газопровода този проблем ще се схване по друг метод в Съединени американски щати. "

" Берлин има вяра, че във Вашингтон има предпочитание да се разиска този въпрос и да се откри решение ", сподели различен осведомен със обстановката източник от Брюксел.

Вашингтон обаче счита, че планът е част от конспирацията на Кремъл за манипулиране на европейските страни и отслабването на съседите, в това число Украйна, които се пробват да изоставен орбитата на Москва.

Заплахата от нови наказания против свързани със " Северен поток 2 " компании се появи, когато дипломатическите връзки сред Вашингтон и Москва паднаха до рекордно ниско равнище от края на Студената война.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР