Вашингтон/Белград. Кандидатът за нов посланик на САЩ в западната ни

...
Вашингтон/Белград. Кандидатът за нов посланик на САЩ в западната ни
Коментари Харесай

„Политика“ : Кристофър Хил ще „насърчи“ Сърбия за компромис с Прищина

Вашингтон/Белград. Кандидатът за нов дипломат на Съединени американски щати в западната ни съседка Кристофър Хил увери, че в случай че бъде определен за поста, ще „ насърчи Сърбич да се ангажира съществено и незабавно за реализиране на компромис с Прищина “, цитира думите му електронното издание на белградския всекидневник „ Политика “ , като разяснява, че те са изречени пред Комисията по външни работи на Сената.

Сърбия е от основно значение за стабилността и напредъка на Западните Балкани, сподели претендентът за нов американски дипломат в Сърбия и прикани Белград да възстановява връзките с Прищина.

„ Съединени американски щати мощно поддържат разговора с посредничеството на Европейския съюз като най-хубавия късмет и за двете страни да преодолеят разликите. Както сподели президентът Байдън, Съединени американски щати имат вяра, че взаимното признание е най-хубавият метод за разрастване на европейския капацитет на Сърбия и подсилване на районната непоклатимост и сигурност “, сподели Хил.

Дипломатът добави, че Вашингтон, дружно с европейските сътрудници, ще продължи да поддържа развиването на Сърбия като съвременна и просперираща европейска страна, „ в мир със своите съседи “.

Хил бе безапелационен, че Съединени американски щати поддържат стратегическата цел на Сърбия за присъединение към Европейски Съюз, само че оцени, че Белград би трябвало да форсира „ сериозните промени “, с цел да извърши стандартите на Общността. Той добави, че Съединени американски щати чакат Европейски Съюз да признае постигнатия прогрес и да удостовери, че участието към момента е допустимо.

Дипломатът увери още, че в случай че неговият мандат бъде доказан, той ще насърчи прозрачността и честността на изборния развой преди президентските избори в западната ни съседка през април 2022 година, че ще подчертае значимостта на свободата на медиите и ще поддържа мощно основната роля на гражданското общество.„ Разнообразният политически пейзаж и свободната и самостоятелна преса са ключът към триумфа на Сърбия като европейска народна власт “, привежда изданието думите му.

Хил също по този начин оцени, че с техническата поддръжка на Съединени американски щати Сърбия е направила обилни стъпки, изключително в икономическото и фискалното ръководство. „ Напредъкът на Сърбия е неразделна част от постигането на американските стратегически цели за възкръсване на нашите европейски съюзи, поддръжка на демокрацията и върховенството на закона, поощряване на икономическото съдействие и решение на световни и районни провокации “.

Той добави, че Съединени американски щати са ангажирани със задълбочаване на двустранните връзки със Сърбия посредством по-нататъшно политическо, икономическо съдействие и взаимоотношение в региона на сигурността. „ Докато честваме 140 години дипломатически връзки, чакам с неспокойствие укрепването на междуличностните връзки, работата с младежта и гражданския бранш и шерването на американския опит в Сърбия “.

САЩ поддържат напредъка, който Сърбия реализира в основни области, като битката против корупцията, подобряването на върховенството на закона и укрепването на демократичните институции, означи още дипломатът.

Той уточни, че ще работи за подсилване на икономическото бъдеще на Сърбия, като предизвиква ограничения, които укрепват климата за интернационалните вложения, укрепват структурата, усъвършенстват енергийната диверсификация и сигурността и построяват резистентност на „ злокачествени външни въздействия, в това число тези от Русия и Китай “.

„ Сърбия има голям капацитет, с образована и надарена работна мощ. Компаниите, основани в Съединени американски щати, са вложили повече от четири милиарда $ в Сърбия през последните 20 години и са наели към 20 000 души “, напомни дипломатът.

Като дипломат на Сърбия той сподели, че ще продължи да поддържа американски компании, които изследват опциите за вложения в страната. Освен това, в случай че номинацията му бъде доказана, той ще доразвие „ позитивната инерция “ от последните двустранни съвещания в региона на защитата за разширение на взаимноизгодното съдействие в региона на защитата. „ Сърбия е значим сътрудник за сигурността на Съединени американски щати “, изрази убеденост Хил.

Той напомни също, че е почнал дипломатическата си кариера в Белград, че по-късно е взел участие в процеса, кулминирал с подписването на Дейтънското съглашение, че се е върнал в района като дипломат в тогавашна Македония и е поел спомагателна отговорност като специфичен делегат за Косово в интервала от 1998 година до 1999г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР