Вашингтон/Баня Лука. САЩ разшириха списъка със санкции, свързани с действия,

...
Вашингтон/Баня Лука. САЩ разшириха списъка със санкции, свързани с действия,
Коментари Харесай

Klix.ba: САЩ наложиха санкции на Милорад Додик и други лидери на босненските сърби

Вашингтон/Баня Лука. Съединени американски щати разшириха листата със наказания, свързани с дейности, свързани с корупция по света, като от сряда в листата са водачът на босненските сърби Милорад Додик и „ Алтернативна телевизия “ от Баня Лука, оповестява Klix.ba

След като Министерството на финансите на Съединени американски щати пусна уголемен лист на глобени лица и компании от Сърбия, Хърватия, Косово и България през декември, свързани с корупция и други противозаконни действия, „ черният лист “ към този момент е уголемен до компании и физически лица от Босна и Херцеговина.

Според обновения лист глобите на Съединени американски щати против Босна и Херцеговина, са наложени на:

Алтернативна телевизия от Баня Лука поради връзката й с Милорад Додик

Милорад Додик, член на Президиума на Босна и Херцеговина

Какво тъкмо ще значат глобите в тази ситуация, ще стане известно по-късно, само че се допуска, че самостоятелните наказания против Додик се отнасят до възбраната за пътешестване до Съединени американски щати и блокирането на възможни парцели и сметки в тази страна. Това е вторият път, когато Съединени американски щати постановат наказателни ограничения на водача на босненските сърби. Той попадна в този лист за първи път през 2017 година

Впоследствие държавният секретар на Съединени американски щати разгласи наказания и против други двама политически водачи на боснеснките сърби - някогашния ръководител на Висшия правосъден и прокуроски съвет на БиХ Милан Тегелтия и ръководителя на главната бошняшка Партия за демократическо деяние Мирсад Кукич. Според Държавния департамент Тегелтия и Кукич са били глобени за присъединяване в забележителна корупция и обогатяване за сметка на служебно състояние. Такова решение допуска на първо място възбрана за влизане в Съединените щати.

„ Действията им заплашват върховенството на закона, вярата на обществото в демократичните институции и управляващи, както и мира и просперитета за жителите на БиХ “, се споделя в известието.

Когато става въпрос за наказания против компании, а в тази ситуация „ Алтернативна телевизия “, има необятен набор от блокади, които могат да бъдат ориентирани против компанията, като блокиране на сметки или вероятно ограничение на всички типове финансови транзакции.

Към момента Министерството на финансите на Съединени американски щати не е разгласило повече детайлности за глобите, само че се чака скоро съответната информация да бъде пусната.

Припомняме, че формалните лица на Съединените американски щати от дълго време анонсират, че глобите за доста лица в БиХ към този момент са на „ масата “. Възможността за налагане на наказания против компании и физически лица в БиХ беше оповестена най-много от специфичния делегат на президента на Съединени американски щати за Западните Балкани, който по време на визитата си при започване на ноември акцентира, че глобите са подготвени и са ориентирани към физически лица.

„ Тези наказания се отнасят за обособени лица и водачите би трябвало да носят персонална отговорност. Обсъдихме глобите и глобите са на масата. И освен наказания, има и други стопански средства, които могат да бъдат приложени, освен против водачи, които правят антидейтънски дейности, само че и против тези, които ги поддържат, против фирмите, които им оказват помощ “, разгласи тогава Габирел Ескобар.

Администрацията на Съединени американски щати неотдавна разгласява документ, който съставлява първия проект на администрацията на Байдън за битка с корупцията на световно равнище.

Именно в този документ Белият дом акцентира, че Съединени американски щати ще продължат да употребяват принадлежности, предопределени за битка с корупцията, в това число визови ограничавания и стопански наказания.

„ Международното съдействие и съгласуваност могат да спрат на корумпираните участници достъпа до основни страни със комплицирани финансови системи, както и до световни доходоносни пазари “, се споделя в отчета.

Беше посочено също, че Съединени американски щати, както и Обединеното кралство, ще продължат да си сътрудничат при налагането на наказания посредством „ Закона Магнитски “, който е световен механизъм на Съединени американски щати, употребен за битка с корупцията.

Механизмът работи от няколко години, през които са глобени голям брой лица и компании, свързани с корупция. Законът „ Магнитски “ се употребява най-често за лица и компании, свързани с режимите в Сирия и Иран, само че постоянно се употребява и на Балканите.

Последната огромна акция на американската администрация на Балканите, обвързвана с потреблението на Закона Магнитски, се състоя в края на юни, когато Съединени американски щати глобиха общо 64 компании, свързани с българските олигарси Делян Пеевски, Василий Божков и Илко Желязков.

Санкциите включват блокиране на сметки на компании, конфискуване на активи и възбрана за достъп до американските платежни системи.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР