Варшава. Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Европейския съюз в империалистично

...
Варшава. Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Европейския съюз в империалистично
Коментари Харесай

Полският премиер: Трябва да се борим с империализма на ЕС, както се борим с руския империализъм

Варшава. Полският министър председател Матеуш Моравецки упрекна Европейския съюз в империалистично държание по отношение на по-малките държави-членки в публикация, оповестена от електронното издание на Die Welt в сряда.

„ Политическата процедура сподели, че позициите на Германия и Франция тежат повече от тези на всички останали “, написа Моравецки, призовавайки за по-консенсусен метод.

„ Така че имаме работа с официална народна власт и фактическа олигархия, в която най-силните държат властта “, посочи министър-председателят, като добави, че против империализма на Европейски Съюз би трябвало да се води такава битка, каквато и против съветския империализъм.

Премиерът, чието националистическо държавно управление на партия „ Право и правдивост “ (ПиС) влизаше неведнъж в спор с Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона, означи, че съветската инвазия в Украйна е насочила светлината на прожекторите към минусите на Европейски Съюз.

Той прикани за „ задълбочена промяна, която слага общото богатство и равенството назад на напред във времето в правилата на Съюза “.

Политици от ръководещата партия в Полша обявиха, че Варшава може да отвърне на удара на Европейски Съюз, в случай че страната не получи своя дял от средствата за възобновяване от пандемията. Брюксел даде знак, че не е удовлетворен от последните правосъдни промени в Полша.

По-рано водачът на ръководещата полска партия Право и правдивост Ярослав Качински прикани за метаморфоза на връзките в Европейски Съюз, ако партията му завоюва парламентарните избори през идната година.

Полша и Унгария блокираха приемането на част от седемгодишния бюджет на Европейски Съюз и пакета от проекти за възобновяване в края на 2020 година, тъй като не бяха съгласни с механизма, съгласно който европейските средства и активи зависят от върховенството на закона. А полският парламентарен съд предходната година разгласи законите на Европейски Съюз за несъвместими с полската конституция, влизайки в различен спор с Европейски Съюз.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР