Варшава. Най-голямата полска компания за рафиниране на петрол Orlen и

...
Варшава. Най-голямата полска компания за рафиниране на петрол Orlen и
Коментари Харесай

ТАСС: Полша планира да построи първия малък модулен ядрен реактор в страната до 2029 година

Варшава. Най-голямата полска компания за пречистване на нефт Orlen и компанията Synthos Green Energy подписаха съглашение за основаване на взаимна компания за създаване и внедряване на дребни модулни нуклеарни реактори в страната. Това заяви във вторник на церемонията изпълнителният шеф на Orlen Даниел Обайтек, предава TACC .

„ Подписахме капиталово съглашение през днешния ден. Orlen и Synthos ще основат компания, която ще работи по технологиите MMR и SMR (микромодулни реактори и дребни модулни реактори) ", сподели Обайтек.

Съгласно думите му, първият подобен реактор може да се появи в страната след седем години в съдействие с японско-американската компания GE Hitachi. „ GE Hitachi е водач с технологията и опциите за създаване на такива реактори. Канада избра тези технологии, първият подобен реактор ще се появи там. Бихме желали идващият реактор да се появи през 2029 година в Полша “.

„ Това е добре позната технология, която е подготвена за внедряване. Споразумението с Канада удостоверява това. Атомът е нашето бъдеще “, сподели Обайтек и акцентира, че „ това не изключва вложения в „ огромния “ атом, само че това е задача за страната “.

Тази година други огромни полски компании оповестиха проекти за създаване на планове, основани на дребни модулни реактори. Сред тях е KGHM Polska Miedz.

По-рано полското държавно управление разгласи желанието си да построи шест нуклеарни блока в страната в границите на 20 години. Властите желаят да стартират построяването на уреди през 2026 година, от 2033 година се възнамерява да стартира стартирането на енергоблокове с мощ 1-1,5 GW на всеки две до три години, с цел да се подсигурява, че страната може да генерира от 6 до 9 GW с нулеви излъчвания. Варшава търси сътрудник, който да влага в този план личен капитал на равнище от 49% и да подписа съглашение за 20 години осъществяване на инвестицията, а по-късно и за интервала на употреба на станциите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР