Варшава и Краков в Полша, Берлин в Германия и Рига

...
Варшава и Краков в Полша, Берлин в Германия и Рига
Коментари Харесай

Варшава, Берлин и Рига се задъхват пред бежанската вълна

Варшава и Краков в Полша, Берлин в Германия и Рига в Латвия - започнаха да изпитват проблеми с настаняването на бежанците от Украйна. 

Бежанците желаят да останат или покрай границата, или в огромните градове, по тази причина огромните групи хора се насочват към Варшава и Краков.

Над 300 000 души дойдоха единствено във Варшава, където още преди войната бяха имаше над 200 000 украинци. 

В рамките на две седмици почти 100 хиляди украинци дойдоха в Краков. Те бяха настанени в авансово готови зали, в хотели, а някои откриха заслон при други украински фамилии, които работят тук (около 60 000 украинци към този момент работят легално в Краков).

Властите в Катовице и Люблин са изправени пред сходни компликации.

Столицата на Германия също изпитва проблеми. Кметът Франциска Гифи съобщи, че с цел да обезпечи настаняването на всички, кметството би трябвало да прибавя по 1000 кревати дневно, което към този момент е невероятно. Гифи съобщи, че нито една немска провинция не е в положение сама да се оправи с такова задължение, нужна е национална съгласуваност. 

А бежанците в Берлин са в пъти по-малко от тези в Полша - от началото на съветската инвазия 99 091 жители на Украйна са се записали в Германия, само че точният им брой не е прочут, защото украинците могат да влизат в Европейски Съюз без визи.

Дори и Рига, която е записала единствено 623 бежанци, приказва за проблеми. Резервите на града за настаняване на хора в неволя са изчерпани. Рига ще продължи да приема бежанци, но затова ще бъдат сключвани контракти с частни лица. Според заместник-председателя на Общинския съвет на Рига Линда Озола към половината от доброволците, които преди този момент са решили да одобряват бежанци, в този момент са наясно, че не могат да създадат това за дълго време. 

Дори Лондон е под силен публичен напън за по-ефективни ограничения за поддръжка на бежанците от Украйна. Затова Великобритания ще обезпечи финансиране и на частни домове и неправителствени организации, настанили хора в потребност.

Домакинствата на Острова, които отворят домовете си за украински жители, ще получават по 350 паунда поддръжка на месец. Регистрацията ще става на специфичен уеб страница, като ще има и надзор за изискванията и хората, които оферират настаняването. Детайли по схемата ще бъдат оповестени в понеделник, като на по-късен стадий към нея ще може да се причислят и неправителствени организации и църкви. Говори се за най-малък интервал, в който хората следва да са подготвени да дават настаняване – 6 месеца.

И новата скица на собствен ред повдига въпроси, като организации подлагат на критика, че огромният проблем е условието за виза от хората, идващи от Украйна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР