Варшава е върнала в страната около 100 тона злато от

...
Варшава е върнала в страната около 100 тона злато от
Коментари Харесай

Полша прибира златото си у дома

Варшава е върнала в страната към 100 тона злато от "Бенк ъф Инглънд ", заяви ръководителят на Полската централна банка - Адам Глапински. Това е проява на силата на националното стопанство с Брутният вътрешен продукт в размер на 586 милиарда щ. $.

"Народови банк Полски " купи близо 126 тона злато през 2018-а и 2019-а, увеличавайки златните си запаси до 228.6 тона. Банкерите правят оценка цената им на към 10.8 милиарда $. Половината от тези запаси остават в Обединеното кралство.

Тази златна наличност подрежда Полша на 22-о място измежду притежателите на скъпоценния метал в света и на първо измежду страните от източния блок на Европа, осведоми Глапински. Той добави, че централната банка ще държи златото в личните си складове, в случай че "положението с запасите е удобно ".

"Златото е знак на силата на страната ", сподели Глапински на репортерите. Полша може да завоюва милиарди долари, в случай че продаде златните си запаси, само че към този момент не възнамерява сходни покупко-продажби.

Много централни банки на Стария континент, в това число унгарската и сръбската, както и техни сътрудници в международен мащаб (най-вече Народната банка на Китай и "Банк России ") акумулираха стремително жълт метал през първото полугодие на 2019-а. По данни на Световния съвет за злато, през третото тримесечие на 2019-а публично оповестените златни запаси в международен мащаб са се нараснали със 156.2 тона, а от началото на годината до 30 септември общият размер на златните покупки на централните банки на планетата е бил 547.5 тона - с 12% повече в сравнение с през същия интервал на 2018-а. Основните аргументи за "златния ентусиазъм " са забавянето на икономическия напредък, комерсиалното и геополитическото напрежение и напъните на националните управляващи да понижат зависимостта си от щатския $.

Официалните полски валутни запаси, в това число и златните, са били на стойност 121.9 милиарда $ към 31 октомври.

И други страни с изключение на Полша са репатрирали част от запасите си в благородния метал през последните няколко години. Унгария прибра от Лондон в Будапеща всичките си златни ресурси (3 тона) през 2018-а, мотивирайки се с геополитическите опасности. Германия разгласи през август 2017-а, че е върнала в страната 53 780 златни кюлчета (от по 12.5 кг всяко) от складове в Ню Йорк и Париж, като по информация на "Бундесбак " страната към този момент няма златни запаси във Франция. Освен това тя е репатрирала и 940 тона жълт метал от Лондон, с което е изпълнила проектите си да прибере вкъщи половината си златни ресурси. Австрия и Холандия също взеха решение да върнат на родна земя огромни количества от благородния метал, съхранявани зад граница. Румъния одобри през предходната година закон за връщане на 95% от златните запаси вкъщи, който на 20 ноември 2019-а бе върнат от президента Клаус Йоханис за преразглеждане в Народното събрание. И даже Тексас възнамерява да си прибере на територията на щата наличностите си от жълт метал.

Репатрирането на скъпоценната суровина акцентира значимостта да се има физическо злато на елементарно налично място. Защото търгуваните на борсата фондове, инвестиращи в жълтия метал и "книжното " злато имат своето място на пазара, само че напълно друго е когато можеш да докоснеш кюлчетата.

Въпреки че "Народови банк Полски " разгласи решението си за репатриране на златни запаси от Лондон дипломатично, в него ясно прозираха опасенията от действителния риск то да остане на Острова, най-много след "наглата " конфискация на златото на Венецуела.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР